Vi tester Robotstøvsugeren Roomba

Igennem de sidste par måneder, har vi testet robotstøvsugeren, Roomba 780 fra iRobot, som fås i forskellige farver.

Roomba780_06.jpg

Maskinen har været sjov at teste, idet vi aldrig tidligere har testet robotter. Det er sjældent at min mand er entusiastisk omkring rengøringen, men i forhold til denne test, har det faktisk primært været ham, der har været tovholder. Denne maskine er blevet hans lille stykke legetøj og ungerne kalder den for robotbilen, fordi den køre henover gulvet helt af sig selv. Det er jo ren underholdning for dem at se på.

Til at starte med var jeg opsat på, at når jeg fik en robotstøvsuger i huset, så skulle jeg aldrig støvsuge igen. Her fandt jeg hurtigt ud af, at sådan kom det ikke til at hænge sammen. For selvom man har en robotstøvsuger, så skal man stadig have en almindelig støvsuger til hjørner, lofter, paneler osv. Det er klart, at maskinen selvfølgelig ikke kan komme ind alle de steder, et tyndt, smalt støvsugerhovede kan komme ind. MEN i hverdagen, var jeg faktisk meget imponeret over brugen af støvsugeren.

294919-irobot-roomba-790-vacuum-cleaning-robot-controls

imageMaskinen er med touchskærm og har et rigtig lækkert menupanel på toppen af maskinen, som iøvrigt lyste op i mørke! Lydene og talen som kommer fra maskinen er rigtig behagelig at høre på, og generelt larmer maskinen ikke super meget, når den er på arbejde. Vi indstillede maskinen til, at gå i gang på et bestemt tidspunkt dagligt og når den var færdig, kørte den uden problemer i dock. Den arbejdede gerne når vi ikke var hjemme og havde til huse i stuen. Hvis vi ønskede den skulle arbejde sig igennem de andre rum, satte vi den bare igang, når vi tog på arbejde om morgenen. Når vi så vendte hjem, var den stoppet af sig selv og stod og ventede på, at blive båret i dock’en. Den vejede ikke ret meget og var nem at flytte rundt på. Efter endt brug, tømte vi altid beholderen for hår, skidt og snavs. Umiddelbart virkede beholderen ikke ret stor, men nu fylder støv jo heller ikke meget, hvis man støvsuger dagligt, hvilket man sagtens kan, når det er en robot der tager sig af slæbet. Hjørner osv. støvsugede vi så en gang hver eller hver anden uge, med den almindelige støvsuger, når der lige trængte.

image

Hvis gangen trængte til en tur lige inden gæsterne ankom, hentede manden hurtigt den lille fikse robot og satte den så til at køre i gangen, mens der var frie hænder til at dække bord. Der er ingen tvivl om at det har lettet den daglige vedligeholdelse af hjemmet, at have den lille robot kørende.

roomba-790-3

Steder, hvor den var lidt besværlig, var at den ikke kunne køre fra trægulvet og op på vores mediumlanghårede gulvtæppe i stuen. Dog kan den sagtens køre på gulvtæpper, men at køre fra en overflade op på en anden, er straks noget andet – den er nemlig ikke super terrængående. Den er heller ikke glad for dørtrin, som jo er i de fleste huse. Så her skal man lige ulejlige sig til at hjælpe den over, eller bare lade den tage et rum af gangen. Inden den skal bruges, gik vi også og flyttede stole og legetøj fra gulvet, så den kunne komme til. Den er ellers god til at passe på og styrer selv udenom forhindringer og fornemmer selv, når der er trapper, den ikke skal køre ned af osv. Et par gange havde den spist en snor fra noget legetøj osv. men det var relativt let at vikle ud af dens greb igen.

Støvsugeren er rund og er generelt præget af et rigtig pænt design og jeg har ingen kvaler haft med at have den stående fremme i stuen, selv ikke når vi har haft gæster.

08_Vitual_Wall_FS

De lange hundehår har den slubret i sig uden problemer. Den kører dog i et ureglmæssigt mønster, når den kører rundt, så hvis man vil have den til at fjerne en bestemt plet lige NU, så skal man plante den ovenpå pletten, ellers kan den køre rundt om denne i meget lang tid. Hvis man dog vil have at støvsugeren bliver indenfor et bestemt område, kan man sætte nogle små tårne op, som følger med og så bliver støvsugeren inden for deres grænser. Disse tårne kan også bruges til at lede støvsugeren ind i et nyt rum, således at når støvsugeren er færdig i et rum, så følger den tårnets signal og køre ind i det næste rum. Støvsugeren er meget følsom og hvis den mærker, at den er ved at miste balancen eller er ude af kontrol, så slukker den og beder om hjælp.

294920-irobot-roomba-790-vacuum-cleaning-robot-sizeUdover, at jeg skulle bide i mig, at jeg ikke bare kunne glemme alt om at støvsuge på egen hånd, nogensinde igen, så har jeg været rigtig glad for at teste denne støvsuger! Den har samlet det skidt op der lå rundt omkring og selvom det tog længere tid, end det ville tage mig og min støvsuger, så gjorde det ikke noget, for vi var stort set aldrig hjemme, når den var i gang. Det at komme hjem til at støvssuget hus, var skønt og har klart givet os noget mere tid til resten af rengøringen, eller vi vi nu finder på. Selvom det var lidt en ulempe at skulle bære den henover dørtrinene, så vænnede vi os hurtigt til det og skiftede meget rum fra dag til dag. Den ene dag testede jeg dens effektivitet, ved at fatte den gamle støvsuger og støvsugede efter, med den, efter robotten havde været i gang. Min normale støvsuger er også poseløs, så resultatet var synligt og der var ikke meget ekstra skidt at komme efter. Den kom let omkring under senge og reoler. Ingen problem.

image

Med støvsugeren, kan man også få en fjernbetjening, således at man kan betjene den fra andre rum i hjemmet. Så hvis der er gæster i stuen og den kører ovenpå, kan man stoppe den med et klik på fjernbetjeningen, hvis man har lyst.

sku_21915_275x275

Henover de næste par måneder, skal vi her i familien have lavet vores kælder og i den forbindelse, laver vi en hel kælder uden dørtrin (ca. 80 m2), og så skal dette areal passes i dagligdagen af en robotstøvsuger, for det vil lette rengøringen super meget også på denne etage. Så hvis du er træt af støvsugningen, så kan du roligt købe en irobot Roomba 780.

Pris fra: 4499.00 kr.

Fotos:
http://www.irobot.com/global/da/store/store_accessories.aspx?id=1193
http://mybroadband.co.za/news/gadgets/62814-coolest-gadgets-in-the-world.html/attachment/irobot-roomba-790
http://www.pcmag.com/slideshow_viewer/0,3253,l=300498&a=300498&po=3,00.asp
http://www.wired.com/reviews/2012/08/roomba-790/
http://www.pcmag.com/slideshow_viewer/0,3253,l=300498&a=300498&po=6,00.asp
http://akihabaranews.com/2013/10/08/article-en/special-color-editions-roomba-780-available-only-japan-324597532
 

2 Comments

  • I mangler lidt en vinkel på, at der er stor forskel på støvsugerene, da der faktisk er nogle modeller der ikke kører tilfældigt rundt, har bedre sugestyrke, kan køre over 2 cm dørtrin, og når længere ud i hjørner f.eks.

    Vores erfaring med robotstøvsuger igennem de sidste 10 år er at de bliver bedre og bedre, og i dag når man møder folk der siger at de IKKE virker, skyldes det 2 ting, nemlig enten at de har købt det for billigt eller at de har købt det forkerte ift. Deres behov.
    F.eks. Hvis man har hund og iRobot som i havde inde i studiet, skal rent faktisk rengøres hver gang den har kørt. Det bliver en smule spild, når man alligevel skal bruge 5-10 min på at gøre den ren hver gang den har kørt. Men der findes robotstøvsugere som bare skal rengøres efter behov, f.eks. dem der hedder Neato, som jeg selv bruger hjemme ved min hund og jeg har ikke gjort den ren i 3 måneder!

  • Vi har haft en robotstøvsuger i 7 år. Vi købte den i forbindelse med en flytning, og vi planlagde udfra støvsugeren hvordan vi indrettede os. D.v.s. sørgede for at hylder m.m. skulle være over 9 cm fra gulvet, og herefter har kun haft gang i den gamle støvsuger for at tage paneler m.m. Jeg syntes fint den klarer hjørnerne ved at den får viftet støvet ud derfra med den lille snor med børsten på som kører rundt. Jeg kommer aldrig til at bruge en alm. støvsuger til vores gulve mere, for når vores ” Roberta” engang går i stykker, så vil hun omgående blive erstattet af en ny.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.