Vejen til den nemme forårsrengøring

Foråret er her og i gamle dage brugte husmødrene flere uger på at skure lofter og vægge for at komme vinterens dårlige indeklima til livs. Idag behøver vi heldigvis ikke gå så markant til værks, men det er alligevel en klog ide, at fatte støvkosten og give bulen en omgang for at komme støvmiderne til livs.

Erstat evt. et punkt på den ugentlige rengøringsliste med et af disse punkter, eller tag det løbende. Det behøver ikke vare hele weekenden. Gør det mens du har TV’et eller radioen pulserende i baggrunden og nyd at du kan multitaske 🙂 Og forkæl dig med noget lækkert efterfølgende. God Fornøjelse.

Her gennemgår vi nogle ting, som kan være gode at gøre i forbindelse med forårsrengøringen.

1. Tør hylder og låger af i skabe og skuffer, når du alligevel har gang i vasketøjet og skabet er tømt. Gør det samme i køkkenet. Lad skabene stå åbne hele dagen mens der luftes ud. Ryd op i skabene og smid ud. Smid gamle krydderier, olier, gammelt tøj mv. ud og forny indholdet i dine skabe. Køb kurve i forskellige farver og organiser dig. Køb friske blomster som belønning og indret dit køkken eller soveværelse på en ny måde, når du alligevel er ved at rydde ud i det. Du får et nyt køkken og det er smadder sjovt.

2. Støvsug lofter og lister og vask dem grundigt – brug den runde børste. Slip af med spindelvæv og vintersnavs, støvmider mm. Vask lofterne med lidt opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel i en spand med 5-10 liter vand.

 • Støvsug med nylonstrømpen under sofaen efter nullermændene er fjernet, hvis der er småting som skal samles op.
 • Vask gulvene med sænespåner eller universalrengøringsmiddel alt afhængigt af overfladetypen.
 • Vask væggene ned med en våd klud. Lunkent vand og et par dråber opvaskemiddel. Til svære pletter – brug skurecreme. (brug støvsugeren til at komme rundt i kanter og hjørner af væggene)

3. Rengør brændeovnen nu hvor den skal bruges mindre. – Sod på væggene, tages med grundrens. Brændeovnen klares med en klud fugtet med vand og dyppet i asken fra brændeovnen – tør ruden af med det og den er ren. Tør efter med en ren klud.

4. Møl i tøjet. Læg tøj i fryseren 3 dage og vask det derefter. Veksling mellem høje og lave temperatur er ikke godt for dem. Vask skuffer og skabe grundigt mens tøjet ligger i fryseren. Pak tøj, pels og garn som sjældent bruges, væk i tætte poser. Det er larverne der æder tøjet og derfor skal man forhindre møl i at lægge æg ved at komme dem til livs. Smæk de voksne møl med fluesmækkeren. Det er netop vigtigt med hovedrengøringen ved årstidsskift, idet møl lever bedst i lidt beskidte omgivelser. De lever skønt idag fordi man ikke længere gør grundigt hovedrent, 1-2 gange årligt. Virker det ikke at putte tøjet i fryseren så kontakt et skadesdyrsfirma.

5. Radiatorerne. Huske at gøre rent bag radiatorerne. Der elsker edderkopper at sidde og samle støv og andet kryb og kravl. Få luftet ud i dit indeklima, det er også bedre for luftvejene.

6. Vinduesvask – Tilsæt et par dråber opvaskemiddel til 10 liter vand eller evt lidt eddike. Vask vinduerne med en svamp og tør af med en skraber. Tør efter med et gammelt viskestykke. Husk at lægge et håndklæde i vindueskarmen, så den ikke bliver alt for våd. Brug evt. bilshampoo m. voks i eller sprinklervæske i vandet, dette kan være godt hvis man bor lige ud til en stor vej. Det lægger en hinde og gør det svære for snavs at sætte sig fast efterfølgende.

5 Comments

 • Dejligt Ann-Alicia, at fokus også ligger på en forbedring af indemiljø/indeklima. Både når vi taler om kontorrengøring og rengøring i private hjem er fravalget af det der ødelægger indeklimaet vigtigt. Mangel på udluftning, dårlige støvsugere uden HEPA-filter og alt for meget parfume og kradse sager i rengøringsmidlerne er ikke befordrende på indeklimaet. Derfor er det skønt at der findes certificerede rengøringsmidler på markedet for dem der ikke ligefrem kan eller har lyst til at blande dem selv. Skønt I bringer et overset emne til dagens forårslys;)

 • Hej De Damer
  I dagen Go`morgen nævnede i noget med toiletter og kalkrende.
  Fik ikke lige fat i om det var med Ctironsyre ELLER unikummidlet Eddike….
  Hvilket forhold meller vand og syre…eller kan det bruges uden vand..

  Stor påske hilsen

  Ole Lyndgaard
  Ebeltoft

 • Hej Ole.

  Du kan egentlig bruge begge dele, men det nemmeste er at hælde ren eddikesyre på kalken i toilettet. Sørg for at der ikke er vand i toilettet og læg så lidt foldet toiletpapir på kalken og overhæld det med eddikesyren. Lad det sidde til du kan se at det virker 🙂

 • Et virkeligt godt råd Ann-Alicia, altså om at bruge lidt toiletpapir så eddikesyren sidder og kan arbejde. Ofte er 10-20 minutter nok;)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.