Rundt om opvaskemaskinen – alt om rengøring, glaspest, smarte fif og fejl.

DSC_0031

HOVEDRENGØRING

– Fyld håndvasken halvt med vand og eddike. Læg beholdere, filtre og skuffer fra opvaskemaskinen op i vasken, mens du tørre opvaskemaskinen over med en blanding af vand og eddike. Er der mug i hjørner og kanter, så skrub det af og lad være med at lukke maskinen, så hjørner og kanter kan tørre ordenligt, så muggen ikke kommer igen. Tør filtre og paneler af. Hold det løbende rent. Opvaskemaskinen skal ellers gøres grundigt rent, en gang om måneden.

DSC_0051

SIMPEL RENGØRING

Stil fem dl. eddike i nederste skuffe i opvaskemaskinen i en skål. Vask maskinen igennem på et grundigt program. Fordel derefter natron i bunden af maskinen og vask igen, på et kortere renseprogram. Til slut er maskinen ren – sørg for at tørre sider, kanter og lister godt af.

 

GLASPEST

Hvis dine glas får en mælkehvid belægning efter vask, så test glassene ved at dyppe dem i alm. hvid lagereddike i fem minutter. Hvis den hvide belægning forsvinder, er det fordi maskinen mangler salt. Hvis belægningen ikke går væk, kan det være glassene er ætsede og så er det glaspest. Glaspest kan undgås ved altid, at vaske glas under 55 grader og ved at undgå tørreprogrammer. Åbn maskinen efter vask, så dampen kan blive lukket ud efter sidste skyl.

 

PLETTER ELLER STRIBER

Hvis der er pletter eller striber på servicet efter opvask er det fordi der mangler afspændingsmiddel i maskinen.

DSC_0046

OPVASKEMASKINEFEJL

 1. Brug opvaskepulver/tabs rigtigt. Følg vejledningen og lad være med at improvisere med rationeringen. Doser den korrekte mængde, så opnås de bedste resultater.
 2. Pas på med at overfylde maskinen. Det er fristende at lægge flere skåle ovenpå hinanden, men hellere vaske en ekstra skål i hånden, end at vaske en hel maskine om, fordi tingene ikke blev ordentlig rene.
 3. Det er korrekt, at man ikke behøver skylle servicen af inden det kommer i opvaskemaskinen, men madresterne skal altså skrabes af, ellers risikerer man at vaskemaskinen i længden kommer til at lugte og visse større madrester, kan være svært for maskinen at vaske af – så skrab med omhu.
 4. Vær opmærksom på de ting, der ikke tåler opvaskemaskiner, som fx. ubehandlet træ, kobber, støbejern, krystalglas og sølvtøj.
 5. Sæt dig ind i hvordan spulearmen i din opvaskemaskine fungerer. Den skal helst kunne nå alle ender og kanter af maskinen, så lad være med at blokere den, når du fylder maskinen.
 6. Har du en beholder til bestikket, så sørg for at knivbladene vender ned ad. Resten af bestikket har bedst af at “hovederne” vender op ad.
 7. Når du tømmer opvaskemaskinen, så gør det nedefra og op. Den øverste skuffe (eller midterste) med glas og små skåle, kan ofte have ting, der er blevet fyldt med vand og disse spilder ned i tallerkenerne, når opvaskemaskinen tømmes. Så start altid nedefra, det er hurtigst og nemmest.

IMG_7758

SMARTE MÅDER AT BRUGE OPVASKEMASKINEN PÅ

 1. Brusehoveder og vandhanehoveder, kan nemt og hurtigt vaskes i opvaskemaskinen – læg dem evt. i en skål lagereddike et kvarter inden de kommes i opvaskemaskinen.
 2. Hvis baseball kasketter, cykelhjælme eller andre hatte, der ikke må miste deres form, skal vaskes, så læg dem i “glas-skuffen” og vask maskinen igennem med lidt alm. vaskepulver. Så bliver kasketter/hatte rene og mister ikke formen. Brug ikke opvaskepulver, da det i visse tilfælde indeholder blegemiddel, hvilket ikke er godt for kasketter, hjælme og hatte.
 3. Vask lego, legetøjsfigurer, og generelt alt legetøj i plastic. Læg dem i et pudevår først og giv dem en tur i opvaskemaskinen.
 4. Vask opvaskebørster, skuresvampe og andre rengøringsredskaber i opvaskemaskinen.
 5. Tandbørster (særligt gæstetandbørster, der sjældent bruges), makeup-børster, negleklippere og sæbebeholdere, svampe mm. kan også vaskes i opvaskemaskinen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.