Nicholas Sparks Gør Cowboys Hotte.

480

At holde sommer med to små poder, giver ikke meget tid til sommerlæsning, men en af de bøger jeg dog fik tygget mig igennem, var Nicholas Sparks, “The Longest Ride.” Mange kender den nok fra biograferne, hvor den har kørt hele sommeren, men jeg gik først og fremmest i gang med bogen, inden jeg faldt over filmen.

Historien, Kort Fortalt

The Longest ride handler om Sophia og Luke. Sophia er universitetsstuderende og Luke er en vaskeægte cowboy. De to mødes og sød musik opstår. Som mange andre kærlighedshistorier, er deres også sukkersød og forudsigelig, men det Nicholas Sparks kan i forhold til mange af de andre romance-forfatter er, at overraske. Hele bogen igennem, ved man sig aldrig sikker på om Sparks sørger for at en af karaktererne dør, eller om de lever lykkelig til deres dages ende. Luke kæmper som Bull-rider, for at vinde nok penge, så ham og hans mor kan beholde deres store farm. Sophia drømmer om en praktikplads på et af de store museer i New York eller andetsteds. Som mange af Sparks bøger, foregår historien i det sydlige USA, nærmere betegnet North Carolina, hvor Sparks selv er opvokset. Derfor er Sophia og Lukes forhold heller ikke forudbestemt til at lykkedes. Det er et klassisk dilemma, kan storbypigen og modsætningen, landmandsdrengen finde og beholde hinanden. Omend dilemmaet er klassisk, kan det jo sagtens fungere, men Sparks kommer aldrig helt i dybden og man mangler desværre, at komme helt ind i sjælen og derfor bliver det lidt trivielt.

MTI5NDU5NzU2NTE4NjY2MjEw

Det Sædvanlige Sparks Twist

Men for at det ikke skal blive for kedeligt og forudsigeligt, krydrer Sparks historien med en dobbelt historie. Dette er helt klassisk for ham, men denne gang synes jeg ikke det virker helt så godt, som andre gange. Den anden historie man følger, er den gamle enkemand Ira, som ligger forslået i sin bil, i en grøftekant, efter et uheld. Han kan ikke komme fri og ligger i flere dage og mangler mad, vand og ikke mindst hjælp. Mens Ira ligger og mest af alt har lyst til at dø, får at pludselig hallucinationer. Han ser sin afdøde hustru, Ruth, sidde på sædet ved siden af ham. Hun begynder at tale til ham og bogen igennem, læser man om hele deres liv sammen og alle deres op og nedture. Grunden til at det ikke virker så godt er, at jeg langt hen af vejen keder mig i Ruth og Iras historie. Der går lang tid før den fanger læseren. Man sidder hele tiden og venter på at Sophia og Luke skal finde Ira, men det sker bare ikke, før til aller sidst. Først på de sidste sider, går bogen op i en højere enhed, hvilket egentlig er fint, men indtil da har den været for deskriptiv med ligegyldige detaljer. Man kunne sagtens gøre den mere simpel og spare på nogle af begivenhederne.

Slutningen har et dejligt twist, som man dog historien igennem selv regner sig frem til, men alligevel ved man sig ikke sikker på noget, da Sparks til tider har det med at overraske, både negativt og positivt. Denne gang er det til den positive side.

kinopoisk.ru

Kan man nøjes med at se filmen?

Efter endt læsning, kastede jeg mig fluks over filmen. Som altid er bogen selvfølgelig mere beskrivende og giver et dybere billede af karaktererne, men taget i betragtning af dens langtrukkenhed, var filmen dejligt underholdende. Sophia og Luke spilles af Britt Robertson og Scott Eastwood. Robertson er ikke super overbevisende, som Sophia, da hun er lidt for påtaget. Derimod overrasker Eastwood (søn af Clint Eastwood). Jeg havde ikke forventet mig meget af ham, men han spiller rollen, som den stille og rolige cowboy ganske udemærket. Den helt store vinder i skuespillerpuljen er dog Oona Chaplin, (Barnebarn af Charlie Chaplin), som spiller Ruth. Hun gør det rigtig godt og det er en fryd at se. Igennem filmen bliver Ruth og Iras historie langt mere levende og interessant at følge, end i bogen.

Det store spørgsmål er så, om man kan nøjes med at se filmen i steden for at læse bogen. Hertil bliver mit svar at historien og karaktererne er smukkest i bogen, men vil man bare gerne underholdes af en hyggelig, forudsigelig, hollywoodromance, så se filmen. Som bonusfeature i filmen, får man mulighed for at savle over Scott Eastwood, hvilket man af gode grunde ikke kan i bogen. Men mangler man en feelgood historie, som kan byde på lidt mere dybde og hygge, end bare erotik og mænd, der er til SM, så er The Longest Ride et rigtig godt bud.

ap_the_longest_ride_lb_150410_16x9_992

 

FOTOS:
http://www.biography.com/news/oona-chaplin-the-longest-ride-game-of-thrones-interview
http://abcnews.go.com/Entertainment/longest-ride-movie-review/story?id=30233436
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/watch-first-trailer-for-nicholas-sparks-flick-the-longest-ride-with-scott-eastwood-britt-robertson-20141222
http://www.visitnc.com/trip-idea/tour-the-places-that-inspired-the-longest-ride

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.