Når Det Hvide Tøj Bliver Gråt

Hej
har set jeres hjemmeside via  godmorgen danmark her til morgen
har 2 spørgsmål.

Hvidt tøj som kun må vaskes på max 40 grader. Det bliver gråt.
gamle  og nye rødvinspletter på tøj og duge
glæder mig til at høre nærmere

Mange hilsen

Susanne Nielsen/Gilleleje

[box type=”shadow” ]Hej Susanne.

Man kan prøve hvis det eks. er bomuld at lægge det i klorin inden det vaskes men vigtig ikke for meget af gangen da det så bliver skjoldet. Se varedeklarationen inden, mange gange står det i tøjet om det må bleges. Fremover køb en lidt dyrere vaskepulver beregnet til hvidt tøj det lønner sig i længden.

Nye rødvinspletter eks. på et tæppe: Hvis du lige vælter et glas, køkkenrulle og træd så meget op i papiret som mulig. Hæld straks hvidvin på eller danskvand, eller lav en opløsning af glyserin og gnid den ind i, det kommer meget an på plettens størrelse. Næste dag laves en opløsning med vaskepulver og vand og vask pletten af. Det samme på tøj. Gamle rødvinspletter: glysserinblanding og i en pose evt. i fryseren en dag eller to, optøes inden vask. Hvis dette ikke virker hæng eks. dugen ud i regnvejr et par dage, vejret kan ordne mange ting.

Held og lykke.

Mange hilsner, Inge Marie Johnsen [/box]

 

32 Comments

 • Lige et lille ekstra råd… hvis dit hvide tøj bliver gråt så tjek hvilket materiale det er lavet af. hvis det er lavet af et syntetisk stof, skal man faktisk vaske det med farvet tøj, fordi at stoffet oprindeligt ikke er hvidt og derfor farvet. Hvis man vasker det med vaskemiddel der er beregnet til hvidt tøj så mister det efterhånden sin hvide farve 🙂

  Hilsen Line

 • Hej Susanne

  Jeg har et rigtig godt råd som jeg fik af min frisør for mange år siden og har haft stor glæde af – for jeg lagde også tøjet i klorin og afblegede det, og det hjælper også lidt, men tøjet bliver gult og mørt.

  Men BAGEPULVER – det virker og ødelægger ikke tøjet. Ja man kan godt tænke lidt over hvad det er man spiser :-)når det er så effektivt. Jeg bruger det både til at lægge tøj i blød og hvis det er en vask kun med hvidt tøj, så ind i vaskemaskinen.

  Håber det kan hjælpe dig og god fornøjelse.

  Birgitte

 • Et andet godt husmoder tip til hvid vask er at tilsætte en teskefuld bagepulver i vaskemaskinen sammen med vaskepulveret. Hvidt tøj der er blevet gulligt, Bliver hvidt igen, hvis det lægges i saltvand, dagen før det skal vaskes.

 • Hej 🙂

  Jeg har et par grå-hvide levis bukser jeg gerne ville ha helt hvide, kan man det?

  Oliver

 • Prøv med at lægge dem i halvt klorin og halvt koldt vand i nogle minutter. Bland dog ikke klorinen med andet end vand og hold øje med bukserne hele tiden mens de ligger i blød for det går stærkt! Klorin vil blege dem men er ikke sikker på slutresultatet for har aldrig selv prøvet det. Men tror at de vil blive hvide. Ellers så prøv at Google Bleaching jeans og brug Google translate hvis der bruges fagudtryk der er svære at forstå.

 • Jeg har altid Hexofosfat fra Matas med når jeg vasker (Hexofosfat er afkalker til vaskemaskinen). Jeg har brugt det i over 15 år, uden noget er blevet ødelagt.
  Men husk at hvidt vaskes med hvidt tøj og ikke noget med farve i

 • Hej Erna

  Læg tøjet i en balje fyldt med halvt varmt vand og halvt eddike. Lad det virke natten over, og vaske det i vaskemaskinen dagen efter.

  Med venlig hilsen

  Julie, husmoderen.dk

 • er rødvins plette lige lavet kom masser af fint salt på det suger rødvinen men bliv med at komme saltet på til det er mættet, har selv prøvet det og man har jo altid saltet på bordet når man spiser.:)

 • Nogen der ved hvordan man fjerner svedpletter i armhulerne på hvide skjorter?
  Jeg har hørt at man kunne bruge sprit, men synes ikke det virker rigtigt…..

 • Prøv at bruge Klorin eller brintoverilte. Med klorin dypper du bare de ramte områder i en skål med klorin. Lad det ligge deri indtil det virker (5 -10 min). Hold øje med det undervejs idet det går stærkt. Tricket virker dog kun hvis skjorten er helt hvid – men jeg gjorde det med min mands skjortekraver og det virkede 🙂 Skyl skjorten i rent vand og vask den efterfølende i maskinen ved normal temparatur.

 • Det der med klorin det virker kun når tøj er 100 % cotton / bomuld eller hør. Hvis der er polyester eller acryl så bliver det mere gullig og gråt med det glemmer alle gode råd informerer. Små detalje med stor betydning. Det er også spørgsmål hvor præcise øje kigger på platten. Nogen synes at det er godt nok når man ikke ligger mærke til platten og andre at det skal være ren i alle lys og fra alle vinkler. På metervarer er froskellige bindinger og det har forskellige nuancer fra forskellige synsvinklen. Det er også forskellige lys som fremhæver forskellige farver. Derfor somme tider ser vi anderledes med tøj i en farve i butikker end der hjem. Til pletter under armhule mange gange hjælper eddike og den fremhæver også farven hvis det er ikke en afrikansk farvet ( men deres farver bliver forvasket når den kigger på vand).

 • Jeg har lige købt en sprit ny kjole og vill vaske den inden jeg tog den på.

  Kjolen er både sort og hvid i polyester og den hvide del er self. blevet grå….. HJÆLP hvad gør jeg nu??? 🙂

 • Til rødvinspletter bruger jeg Altid opvaskemiddel! Opvaskemiddel over hele pletten, også på alle de små sprøjt, lægger tøjet i vasketøjskurven og vasker med næste vask. Pletter er helt væk, virker hver gang! (Det gør ikke noget opvaskemidlet evt. er lyserødt eller grønt)

 • Bagepulver?
  Jeg har en hvid Housecoat//morgenkåbe som min søde sambo har vasket med lidt mørke tekstiler.
  Kan man fixe det med bagepulver “lage”? og evt hvor meget bagepulver?
  – eller skal jeg bare ønske mig en ny….eller en diamantring? 😉

  //brgtt

 • Jeg undrer mig over når der skrives at man skal bruge klorin, er der ikke en sjæl der tænker over alt klorinen faktisk stadigvæk sidder i tøjet selv om det er blevet skyllet i rent vand efter at det havde fået klorin. Jeg har for mange år siden arbejdet på et stoffarveri, der brugte vi også klorin, men vi brugte også et middel til at ophæve klorinens virkning, men det kan man ikke få til privat brug, man kan derimod bruge alm eddike, jeg bruger dog altid ufarvet eddike til tøjet. Og for øvrigt bruger jeg altid eddike når jeg har vasket tøj, i stedet for at bruge skyllemiddel, man kan ikke lugte det når tøjet er færdigt, og desuden forhindrer jeg på denne måde at der er sæberester i tøjet, og ligeledes så kalker vaskemaskinen aldrig til.

 • Vedr. Jytte-Hanne Andersen,s svar. Jeg har arbejdet i farveriet, på Hellebæk Klædefabrik og der brugte vi 2 dele Eddikesyre 39% + 1 del 3 dobb salmiak, til at neutraliserer klorin og sæbe med. Men så skal man også huske det blev hældt ned i flere hundrede liter vand. Derfor brugte man så stærke midler. Ved alm. hjemme brug så brug kun lidt hvid Eddike og måske et fingerbøl salmiak. Men pas på med salmiak. der er ætsende og farligt at få i øjnene og dampene kan få folk til at besvime. Så husk udluftning hvor du blander det sammen. Vil lige gøre opmærksom på, at bagepulver = soda og soda koster ca. 15 kr. for 500 g. Men men men. Uld og silke kan ikke tåle vand der er blødgjort med Bagepulver / soda.

 • Svedlugt på f.eks en bluse, kan nemt blive fjernet hvis man gnider en god sjat opvaskemiddel der indeholder sulfat ind på “armhulerne” (under ærmerne) på blusen.. Og bagefter uden at skylle opvaskemiddlet væk smider blusen i én ganske almindelig 40 graders vask.. Efter vasken plejer den dårlige odør være fjernet.. Skal dog siges at jeg oplevet nogen enkelt opvaskemiddel der ikke kunne klare opgaven. Min anbefaling er at købe en flaske Vel (hvid/pink) eller gå i Lidl og købe deres eget opvaskemiddel ved navn “W5 Apple”, dette har altid blevet til et vellykket resultat og det har ikke ødelagt noget af mit tøj.

 • Jeg synes det er en dyr løsning med alt det bagspulver når man for en 10 er kan få SODA som tidligere generationer altid brugte. Kom 2 spsk soda i hver hvid vask, eller ved meget snavset hvid vask : læg tøjet i blød nogle timer i vand tilsat soda. Der står på pakken hvor meget
  Ang. Pletter: de fleste går væk når man inden vask smører pletten ind i ufarvet opvaskemiddel.
  Jeg synes, man så vidt muligt skal undgå klor, det er SÅ miljøgiftigt.!

 • Hej – jeg kom ved et uheld til at vaske min blå og hvid – stribede kjole sammen med et nyt lilla yoga towel. Kjolen er ca . et år gammel og har været vasket flere gange sammen med farvet tøj – men det nye lilla towel har farvet det ellers meget hvide striber en mystisk rosa farve. Er der nogen som har et godt råd til hvordan jeg får de ‘rosa’ striber hvide?

 • Bagepulver er det samme som Natrium Bicarbonat som kan købes i Matas. Soda er Natrium carbonat og er faktisk en stor del af indholdet i vaskepulver. Brug kun klorin i yderste nødstilfælde og ikke til at fjerne lugt med, der kan man bruge Rodalon indendørs.

 • Jeg tror ikke at der er noget som hjælper på Hvidt tøj som er blevet gråt.
  Jeg har prøvet ALT og intet har hjulpet. Så nu har jeg opgivet det.

 • Har egen brønd og desværre med lidt okker. Efter en del vaske blev mine hvide skjorter gullige og triste. Har forsøgt med mange trick og gode råd uden tilfredsstillende resultat. Købte en flaske KALKVÆK i Rema, lagde den mest gule skjorte i blød i et døgn i en lidt kraftig opløsning (den var alligevel bare til at smide ud). Men hold da op, den blev hvid og som ny igen. Ps. Også meget effektiv til gule/brune bunde i toilettet. En skvat i inden sovetid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.