Æteriske olier i skammekrogen

Af gæsteblogger Lise Grosmann, Beautyblog.dk

BeautyBlog Sandeltræ enebær osv

I de omsiggribende misforståelsers kaos er de æteriske olier kommet i skammekrogen, og den slags er svært at ryste af sig, så jeg vil forsøge at komme naturen til undsætning. Der er således ingen sammenligning mellem den naturlige æteriske olies flere hundrede kemiske komponenter og de pixellerede kopier i en syntetisk duftolie. Selv om begge dele deklareres som ”parfume”. Den syntetiske kopi kan udmærket give en god duftoplevelse, men den er værdiløs i videre terapeutisk sammenhæng.

Æteriske olier er – for nu at blive lidt højtidelig – en plantes sjæl eller personlighed. At de dufter har lige som farve m.v. et formål. Naturen har altid et formål med tingene. Planter kan jo ikke flytte sig, de må stå der og dufte (eller på anden vis lokke/skræmme). Som vi kender det fra blomster og krydderurter. Og vi ved alle, at mange krydderurter ud over at give maden smag og duft også har været og stadig er lægeurter. Og i øvrigt netop af den årsag er meget yndede ingredienser i vores cremer.

Foruden at dufte og smage, så har de altså også en terapeutisk virkning. Ud over blomster og blade, så udvinder man også æteriske olier fra bark, bær, rødder, harpiks og skallen på visse frugter. Og disse æteriske eller essentielle olier – begge dele er korrekt – er plantepower, så det vil noget.

BeautyBlog, chanel roser copy

Det eneste sande i hele den løbske debat om ”parfume”er, at man selvfølgelig kan være overfølsom over for æteriske olier. Lige som over for alt andet. Men at nogen nyser på grund af birkepollen, skal jo heller ikke sætte birketræets forsøg på formering på nogen liste over skadelige stoffer.

Det er ikke naturens skyld, at nogle mennesker døjer med allergi. Jeg gør det selv. Det er nok nærmere noget, vi selv har en god finger med i. Alt det, vi slipper ind i vores liv både fysisk og psykisk (og fra miljøet), som overvælder vores modstandskraft. Et sundt immunforsvar ville jo aldrig gøre os syge af kontakt med pollen, blomster, frugt, nødder osv.

MEN selvfølgelig skal man undgå både naturens parfume og syntetiske fragmenter af deres komplicerede molekyler, hvis man ikke kan tåle dem. I så fald er kroppen ligeglad med oprindelse. Alle parfumestoffer skal deklareres på emballagen efter den fælles europiske standard INCI. De naturlige æteriske olier og syntetisk fremstillede duftstoffer har samme kemiske betegnelser, og INCI-deklarationen siger derfor ikke noget om, hvor duftstofferne kommer fra. Og i øvrigt kan man få allergi af mange andre duftstoffer end de 26 deklarationspligtige. Læs mere om parfume og allergi på forbrugerkemi.dk, hvor du også finder en fuldstændig liste over de 26 deklarationspligtige duftstoffer, som EU’s videnskabelige komité har udpeget.

BeautyBlog, Krydderurter

Er du ikke allergisk, så synes jeg til gengæld, at du skal nyde de æteriske oliers potentiale til at forøge din livkvalitet både mentalt og fysisk. Det er en både billig og effektiv vej til velvære og balance. Det er ikke uden grund, at æteriske olier går igen i alle kulturer historien igennem. Både i naturmedicin og til fryd og glæde.  At indsnuse duften fra en rose er en eksplosion af vidunderlighed. Et naturens mirakel.

Vil du inddrage aromaterapi i dit velværeunivers, så bør du arbejde med den ægte vare. Vær opmærksom på, hvis du bruger æterisk olie på huden, at bortset fra lavendel-, citron- og tea tree olie, så skal de blandes i en vegetabilsk olie eller creme svarende til 10 dråber i 20 ml Eller køb færdigblandede.

 

1 Comment

 • Meget godt skrevet om de æteriske olier. Jeg forhandler selv Doterra´s æteriske eller essentielle olier. De kan være en fantastisk hjælp til mange ting. Det er netop rigtigt at de forsvar som planterne udvikler, er dem vi også kan bruge, og fordi de er naturlige ved vores krop hvad de skal gøre med dem. I vores familie bruger f.eks. en blaning af olier der hedder On Guard. Det er en blanding af appelsin skal, ingefær, kanel bark, eucalyptus og rosemarie. Vi smører det under fødderne hver dag, for at øge vores immunfosvar. Blive vi alligevel syge, hjælper det os til at blive bedre hurtigere.
  Der er mange andre måder at bruge olierne på. Man kan også bruge dem til allergier. Det er megt få, der er allergiske overfor helt rene olier. Olierne har ikke proteinerne i dem, som er det de fleste er allergiske overfor. Har man derimod generel allergi kan man bruge Lavendel, Citron og Pebermynte til få allergierne væk. Man kan også bruge dem mod stress, depression, eller hvis man har svært ved at sove. Planter er jo i virkelighed der vi har fået vores moderne medicin. Forsknerne har fundet ting som planterne har udviklet, og har isoleret dette til at lave en bestemt medicin. Desværre kommer der så også uønskede bivirkninger til. Det gør der ikke, når du bruger naturens medicin. Det er vigtigt at vide, at vi kun bruger Doterra´s olier. De er de eneste olier, der er garanteret rene. De bliver testede uafhængigt af firmaet flere gange for a de kan sikre sig, de ikke har pesticider, eller andre giftstoffer i sig, og at de er fuldstændig rene, og har de rigtige egensakber. Hvis du har lyst til at vide mere om olierne kan du gå til denne webside:
  http://rachel.sharesoils.com/
  Der e nogle små video klip som fortæller lidt om olierne. De er desværre stadig på engelsk, men de er korte og gode.
  Du kan se de enkelte olier her på Doterra´s webside:
  http://www.mydoterra.com/maybrit/

  Igen, en meget god artikel!

  May Brit Reyes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.