Mors dag står for døren

Den 14. maj fejrer vi i år alle husmødre, hønemødre, curlingmødre og ravnemødre i Danmark – det er nemlig mors dag. (Sponsoreret) Hvad enten du selv eller din egen mor fortjener en god overraskelse i år, får du her gode tips til hvad dagen kan gå med, samt hvad der egentlig ligger bag begrebet om ’mors dag’.

mother-84628_640

Mors dag – historien

I Danmark har vi tradition for at fejre alle mødre den anden søndag i maj, og i år falder den dato altså den 14. maj. Selvom traditionen for at fejre mors dag i Danmark efterhånden går længe tilbage, er det dog ikke danskerne selv, der står bag traditionen oprindeligt.

Amerikaneren Julie Ward Howe (1819-1910) var både forfatter og kvinderettighedsforkæmper. Hun så op til stærke og selvstændige kvinder, hvoriblandt et af hendes største personlige forbilleder var hendes egen mor. Julies mor arbejdede dengang hårdt for at gøre op med den høje børnedødelighed, blandt andet ved at forsøge at forbedre de sanitære forhold. Derfor følte Julie, at hendes mor burde æres på en særlig måde ved at afsætte en hel dag til dette, samt hylde og indgyde til fred i verden. Dermed blev ’mors dag’ en realitet.

Symbolet bag

Ordene ’mor’, ’moder’ eller ’mødre’ er forbundet med megen symbolik. Hvis man kigger på selve betydningen af ordet ’mor’ finder man, at de nærmeste betydninger er ophav, opdrager og beskytter. Men ordet ’mor’ har utallige betydninger udover de ovennævnte, fundamentale eksempler. Ordet ’mor’ er oftest afsæt i mange overførte betydninger, ritualer og funktioner.

Hvis du tænker dig om, kan du sikkert allerede nævne de første fem selv. Har du nogensinde tænkt på hvilken betydning der ligger bag ’Moder jord’, ’modersmål’ eller ’moderskib’? I disse sammenhænge overføres den frugtbarhed, som der ligger i det at kunne blive mor, til begreber og ting. Endnu oftere ses dette i religiøse sammenhænge, hvor frugtbarheden blandt andet symboliseres i form af ’Jomfru Maria’.

En (potentiel) moders frugtbarhed er dog ikke det altafgørende symbol på moderligheden – det er selve modergerningen. Tænk her på ’ordet’ moderinstinkt og på hvordan dette beskriver en mors drifter og beskyttertrang. Ligeså kan man se denne symbolik i ’Moder Teresa’, som aldrig selv fik nogen børn, men fik kaldenavnet ’moder’, fordi hun påtog sig modergerningen.

Hvor der er en mor, er der af regel også en far. Den ene kan ikke eksistere uden den anden. Hver gang der findes et moder-ord, findes der en mandlig pendant til dette. Eksempelvis ’Moder Jord’ og ’Gud Fader’, samt ’modersmål’ og ’fædreland’

Den bedste mor man kan ønske sig

Verdens bedste mor – hun kan bare det hele. Helt fra fødslen er mor kilde til tryghed, omsorg og føde. Ja, selvom man måske ikke er så meget for at indrømme det, fortsætter dette for manges vedkomne hele livet! Der er altid noget godt på menuen i mors familierestaurant, hvor døren altid står åben og man ikke behøver en invitation. En mor står altid klar til at trøste, når livet er besværligt eller en kæreste har efterladt et åbent sår. Sidst men ikke mindst er mor et sikkerhedsnet på alle måder – også hvis man skulle have brug for et tilskud, når man igen har smadret skærmen på sin iPhone.

For alt dette fortjener en mor om nogen at blive overrasket eller forkælet på bedste vis.

Hvad er gaven til hende, der har opfostret en?

Hun har givet en den største gave af alle – livet. Hvordan kommer man tilbage fra den? Barren er fra start sat højt, når man skal på gaveshopping til mor. Men du har nogle fordele i denne sammenhæng og dem skal du bruge.

Din første og største fordel er, at du kender hende. Du har kendt hende hele dit liv, og ved efterhånden hvad hun godt kan lide at gøre, se, spise m.m. Det skal du selvfølgelig udnytte! Er hun helt vild med at blive forkælet med massage og ansigtsbehandlinger? I så fald ville det være oplagt at arrangere en mor-barn tur til et wellness-sted. Er hun mere til lækkert tøj eller en ny bagemaskine, er det det hun skal have. Sidder du dog alligevel tilbage i tvivl om hvad den perfekte gave til hende er, kan du samle masser af inspiration online.

Dette er et sponsoreret indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.