Stenaldermad – smart eller kedeligt?

Stjernekokke sværger til nordisk mad og det sidste nye nu stenaldermad (også kaldet menneskemad)! Jeg har altid syntes at udtrykket “back to basic” er godt, og i dette her tilfælde, må man vist sige at det er et dækkende slogan for stenaldermad. Pointen er at spise det mad, som mennesketskrop er skabt til at spise. Indførelsen af agerbrug i Danmark for 6000 år siden, gjorde at mennesket begyndte at dyrke korn og kartofler, samt producere mælk. Før dette var menneskerne jægere, samlere og fiskere. Agerbruget tilførte nye fødevare, som ændrede menneskets kostsammensætning. Hvilket kroppen, ifølge tilhænger af stenalderkost, ikke er skabt til.

På mange måder minder stenalderkonceptet lidt om Peter J D’Adamo kendte diæt “Spis efter din blodtype”. Dette skulle eftersigende føre til øget sundhed, og i nogle tilfælde mener syge folk, at de er blevet helbredt ved at leve efter deres blodtype. D’Adama begrunder det med at din blodtype afspejler dine forfædre, og derfor er kroppen tilpasset denne form for kost som var tilgængeligt for dem.

Stenaldermad er på en måde en videreførelse af nordisk mad, hvor man sværger til kød, fisk, bær og nødder. Stivelse, sukker og kulhydrater er ikke en del af maden, og derfor kan en stenalderkost også virke slankende.

STENALDERKOSTCIRKLEN:

Forklaring:

Øverst: Magert kød, fisk, fjerkræ, æg

Nederst, delt i 3:

1. Persille = grønne bladgrøntsager

2. Broccoli = grøntsager med et lavt indhold af stivelse

3.  Æbler = frugt, bær, nødder, oliven(olivenolie)

Får du lyst til at prøve kræfter med denne form for kost, så find inspiration til opskrifter her:  http://bobzinfoodcircle.dk/. Ellers kan du jo altid bare tænke fisk, kød, bær, nødder og masser af simple og grove grøntsager ind i din kost. Skær sukker og kulhydrater væk, og vupti så er du med på moden!!

Mere interesseret i viden om stenaldermad:

På facebook findes gruppen “Spiser stenaldermad”:  http://www.facebook.com/group.php?gid=26171770545

Læs “Menneskeføde” af Tor Nørretranders eller Stenalderkost af Loren Cordain:

1 Comment

  • Stenaldermad er smart – men det kan også godt være lidt kedligt når man engang imellem sidder og savner en god pizza 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.