Risengrød – forret, hovedret eller dessert?

Det er risengrød……….. – det er nemt, billigt og det smager godt!

 

Dessert, forret, mellemret eller hovedret? Rundt i landet er der flere forskellige måder/tider at spise risengrød på. Jeg kender til familier, hvor de året rundt får risengrød på en fast ugedag. Nogle mener dog at risengrød kun høre sig til i juleperioden, og slet ikke kan spises som hovedret, da der er for meget dessert over retten. Har man i familien indført en ugentlig grøddag, så er risengrød et glimrende alternativ.

 

Forret i Kongehuset

I Kongehuset spiser de risengrød til forret inden flæskestegen. En hyggelig tradition, som mange danskere også har i deres eget hjem. Fordelene ved at få risengrød før den fede julemad er at man ikke, så nemt, kommer til at overspise. Risengrøden lægger en bund, og er med til at sørge for at mængden af kød og sovs modereres.

 

Billigt

Som fattig studerende udgjorde risengrød 1/4 af min kost. Det var billigt (ca.10 kr. pr. gryde: 7.kr for en liter mælk + 3 kr. for en lille kop grødris). Dagen efter lavede jeg så klatkager af resterne. Klatkager er en almindelig pandekagedej, hvori der er udrørt et par grydeskeer koldt, kogt risengrød. Bliver så til en tyk og mættende pandekage, som smager fantastisk med marmelade eller is oven på.

 

Nemt

Risengrød er nemt at lave. Jeg har dog alligevel ødelagt en hel del gryder, da mælken ofte kogte over eller brændte sig fast i bunden af gryden. Lav grøden færdig i sengen og spar derved energi og brændte gryder.

 

Opskrift:

1 liter mælk

110 gram grødris (1 1/4 dl)

½  fint tsk salt (1 tsk groft salt)

 

Hæld halvdelen af mælken hældes i en tykbundet gryde og bring det i kog. Tilsæt grødrisene og rør godt. Tilsæt resten af mælken og saltet. Sørg for at blusset ikke står for højt, for så koger mælken hurtigt over. Når mælken er blevet opvarmet, skrues ned på laveste blus. Lad grøden stå på laveste blus. Husk at røre ofte i gryden ellers brænder det på. Skal små simre i ca.35 min.

Drysses med kanel blandet med sukker. Tilsæt en smørklat.

 

Risengrød under dynen

Spar energi, undgå brændte gryder og få den perfekte cremede risengrød. Især et hit ved børnene, som syntes at det er sjovt at hente gryden med grød inde i sengen.

Samme fremgangsmåde som beskrevet i opskriften ovenover. Udskift blot sengen med blusset efter at grøden har kogt 15 min. Husk at røre godt i gryden rundt inden den tages af blusset. Pak gryden ind i et håndklæde og stil den ind i sengen, og pak dynen omkring. Lad gryden stå i sengen i ca.45 min.

 

 

Written By
More from Julie Skals

Karoline fylder 50 år!

Nostalgisk…. – men stadig holdbar! Karolines kogebog fylder 50 år. Den allerførste...
Read More

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *