Persille – verdens mest populære krydderurt!

Et køkken uden persille er som en ørken uden sand! Verdens mest brugte krydderurt – tørret eller frisk, så er persille altid et hit i madlavningen. Dens milde og friske smag kan bruges som garniture, aroma, grøntsag eller friske retter op. Grunden til at jeg omtaler persille som en grøntsag, er at man i Mellemøsten og Asian mener at persille er så grundlæggende i deres køkkener, at man nærmest bruger det som grøntsag.

 Der er to typer af persille: bredbladet persille og kruspersille. Kruspersillen har en mere sprød smag, hvor den meget duftende bredbladet er mere bitter i smagen.

Opbevaring:

Frisk: 2 uger i køleskabet med lidt vand i en pose, elller i et glas med vand (som blomster i en vase)

Tørret: 1 år

 

Tilberedning:

Kan spises frisk eller tørret.

 

Ernæring:

Persille er rig på A-vitaminet beta-caroten, B-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, K-vitamin. Desuden er persille rig på mineralerne kalium, calcium og jern.

 

Tips: 

  • Drys hakket persille ud over dine rugbrødsmadder eller varme retter lige inden servering.
  • Bland det i alle former for salater.
  • Lav persillepesto (ex. ristede pinje kerner, lidt revet parmasan, olie, salt og peber)

 

Er det farligt at gemme varme retter med persille pga. jordbakterier?:

Mange er bekymret for at bruge persille eller andre krydderurter i mad, som efterfølgende skal gemmes. Det er dog ingen grund til, hvis man følger et par enkelte råd:

  • Skyl altid krydderurter grundigt inden brug!
  • Drys evt. persillen over lune retter inden servering istedet for at tilsætte det til hele retten. Så kan du gemme retten.
  • Varme retter, hvor persillen koges med længe, kan også gemmes.
  • Køl altid retter med persille hurtigt ned.

 

Bredbladet persille:

Bredbladet persille

Kruspersille:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *