Kogte æg – svære at pille?

Hej Julie.
Hvordan kan det være der er så stor forskel på kogte æg når de pilles?
Nogen gange er skallen lige til at få af, den sidder fat på hinden og ægget er glat og fint.
Andre gange så er ægget næsten umuligt at få skallen af og en del af hviden følger med skallen.
Jeg synes ikke der er nogen forskel på om jeg koger dem ved at lægge dem i koldt vand og koge dem, eller først lægge dem i vandet når det koger. Jeg synes heller ikke at det har nogen betydning om jeg putter dem i koldt vand lige bagefter eller ej.
Kan det have noget at gøre med æggets friskhed, hvad hønsene har fået at spise eller hvad? Jeg køber altid økologiske æg. Men har hørt fra folk der køber æg fra burhøns at her er problemet det samme.
Mvh
L. Larsen

Svar:

Hej L. Larsen

Du er inde på noget af det rigtige. Det handler nemlig om friskheden. Et æg er nemmest at pille efter 2 døgn. Nye friske æg er svære at pille, og meget af hviden vil hænge ved skallen.

Grunden menes at skyldes æggets pH-værdi. Et nylagt æg har en pH-værdi på 7,6. Hvor det efter 2 dage i stuetemperatur har en pH-værdi på 8,7. Luften trænger ind i skallen, og er på den måde med til at adskille skal og hinde. Luften vil ændre pH-værdien, og det er derfor, at man på den måde kan ‘måle’, om et æg er klar til at blive pillet.

Så læg dine nye æg min. 2 dage i stuetemperatur, hvis de skal bruges som pillede æg.

Mange opbevarer æg i køleskabet, men de kan faktisk holde sig længe ved stuetemperatur.

Mvh. Julie

Written By
More from Julie Skals

Udnyt gåturen nu!

  Sommeraktivitet –  med eller uden børn! Det er gratis, du får...
Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *