Husk silden på julebordet!

Vi kender det alle: det dejlige julefrokostbord. Fyldt med ene gode sager, og det hele er i overflod. Traditionen tro er alt syltet, steg, kogt eller marineret. Selv grøntsagerne har gennemgået en længere tilberedningsproces. Der er er langt imellem de friske grøntsager, de er enten kogt ind med sukker (rødkål), kogt med smør og fløde (stuvet hvidkål) eller hvis de så endelig optræder i frisk tilstand, så er det som pynt på eller under kødet/fisken (pyntesalaten og citronskiven). Selv kartoflerne er vendt i en omgang sukker og smør. Ja, vores kartofler vender vi i en omgang karamel!

Julefrokostbordet bugner med kød og tunge kulhydrater, og vi elsker det! Den ene gang om året skal vi endelig ikke holde igen med kødet. Fedtafgiften er er glemt, og det samme er forstanden senere på aftenen. Det er ligesom oplagt at vi bliver nødt til at fortrænge det kæmpe måltid, som vi lige har indtaget. Her er den bedste måde at fortrænge det på ved at indtage en stor mængde alkohol. Sundhedseksperter advarer og giver gode råd, og ingen lytter.

Men vi har trods alt en sund tradition: sild!

Fisk er sundt – ergo sild er sundt! Alt fisk er sundt, herunder i den grad også fiskekonserves som tun og makrel. En paneret fiskefilet indeholder også omega 3, som er den sunde fiskeolie. Indpakningen, altså paneringen, er jo ikke lutter vitaminer og fedtfri. De sunde olier er der stadig, men samtidig får man også en masse mættetfedt, som sætter sig på sidebenet. Så vil man spare fedtet til jul, men samtidig spise løs af det dejlige julebord. Så start med et ekstra stykke med sild! Dog er der ingen grund til at over dynge den gode smag med en kedelig karrysalat, som ofte blot er en gul klat mayonæse. Bonus ved at starte med et ekstra stykke med sild: du indtager ekstra af det gode omega-3 olie, silden er den mest fedtfattige ret og du undgår at tage en ekstra omgang af ris ala manden – 1/4 kilo sparet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *