Sådan vasker du dit badetøj

Kender du det når badetøjet efter kun få måneder i brug falmer i farven, bliver løs i elastikken og kedelig i stoffet? Hvis ja, så læs med her, og bliv opdateret med en simpel guide, der lærer dig, hvordan du let beskytter dit badetøj og får det til at holde flere sæsoner i træk.

Vores badetøj udsættes for slitage gennem brugen, hvor det er i forbindelse med både klor- og saltvand og udsættes for kraftig sollys. Derfor holder badetøjet ofte ikke mere end én sæson. Det kan du dog ændre gennem den måde, hvorpå du vasker det.

I stedet for at vaske dit badetøj i maskinen bør du håndvaske det i koldt vand. Det kolde vand har to givtige funktioner i forhold til beskyttelsen af dit badetøj og bevaringen af farven. For det første slider det kolde vand ikke nær så meget på badetøjets indfarvning. Derfor vil du med en kold vask opleve, at dit badetøj synes nyt i længere tid.

For det andet virker den statiske, kolde håndvask mere skånsom mod badetøjets materiale, der for størstedelen består af polyamid. Polyamid er et elastisk materiale, der ofte anvendes ved designet af badetøj og sportstøj. Ved maskinvask, hvor badetøjet udsættes for varme temperaturer og centrifugering, slides polyamiden gennem opvarmningen og centrifugereingen, der strækker materialet. Denne proces medfører over tid, at badetøjets elasticitet forringes. Ligeledes ødelægger de varme temperaturer materialets kvalitet, der efter kort tid i værste fald kan opleves som mørnet. Med en skånsom, kold vask kan du undgå at badetøjet mørner og sikre dig, at elasticiteten bevares i længere tid.

Sådan gør du

  1. Fyld håndvasken eller en balje med koldt vand fra hanen
  2. Læg dit badetøj i blød heri
  3. Tilføj hårshampoo til vandet for at fjerne eventuelle lugtgener eller pletter fra solcreme. Husk dog, hvis du har en hvid bikini eller badedragt, så brug en hårshampoo uden farve, da farven ellers risikerer at plette badetøjet.
  4. Lad badetøjet ligge i blød en times tid, og vrid det derefter fri for overskydende vand. Vrid badetøjet godt, før du hænger det til tørre. Hvis du hænger dit badetøj op til tørre uden at vride vandet af, risikerer du, at vandets vægt vil tynge dit badetøj og dermed udvide materialet.

Men bliver det rent?

Ja, dit badetøj bliver rent, og den kolde håndvask er endvidere praktisk. Ikke nok med at den skåner dit badetøj, så er det også en nem metode, du kan anvende, når du er på ferie.

Suppler de kolde håndvaske med en skånevask i maskinen i ny og næ, medmindre andet er angivet i vaskeanvisningen. Maskinvask det eventuelt ved hjemkomsten fra en rejse eller ved sæsonens ende. På den måde kan du pakke et lækkert og nyvasket sæt badetøj sammen, som er klar til brug igen næste sæson. Rigtig god sommer!

Gæsteindlæg af: Katoni.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.