Så nemt får du make up af tøjet

Gæsteindlæg af, DreamModels.dk

Blusen er ny fin og i lyst og lækkert stof. Kostede en mindre formue, men nu skal den vises frem ved festen. Du står foran spejlet, og ser en bleg pige – snupper lige selvbruneren – og vupti – du ligner en million. Det er bare lykken indtil du igen er hjemme fra festen og smider blusen… Aiiii 🙁 Blusen er brun i kraven, farvet af selvbruneren. Det er lige til at tude over, for hvordan får jeg den pæn igen. Den tåler jo kun vask ved meget lave temperaturer. Måske har du også før prøvet at få makeup på tøjet, og der er råd at hente.

Selvbruner

Selvbruneren er den værste. Det er næsten umuligt at få af og der er kun en lille chance for det lykkes. Prøver du at få dette af skal du dog være opmærksom på at det kan blege dit tøj. Smør pletten ind i opvaskemiddel eller en pletfjerner og lad det arbejde sig ind i pletten af selvbruner. Derefter vaskes tøjet i maskinen som normalt.

Husk det er på eget ansvar og der er risiko for at blege tøjet. Det er dog et forsøg værd, da dit tøj alligevel er ødelagt af en selvbruner plet, så det kan vel egentlig ikke blive meget være.

Mascara og læbestift

Har du fået læbestift på tøjet, så kan du prøve at med en klud med lidt rensebenzin og tørre ovenpå pletten. Det kan være du skal gnide lidt, specielt, hvis det har siddet på tøjet længe. Et andet gammelt husråd som er knap så kemisk er vaseline. Vaseline skulle nemlig også virke på læbestift. Har du fået en læbestiftplet, fjern da det værste ved hjælp af en kniv, før du giver dig i kast med glycerin og vaseline. Er det mascara du skal have fjernet, så skal du vide om det er vandfast eller ikke vandfast. Der er 2 vidt forskellige metoder til at fjerne disse fra tøjet.

Ikke vandfast – Her bruger du samme måde som er beskrevet ovenfor med pudder. Put lidt opvaskemiddel på pletten, put tøjet i en tætlukket pose og lad det trække 24 timer. herefter kan du vaske tøjet i maskine som normalt og pletten burde være forsvundet.

Vandfast – Med lidt rensebenzin på en klud, kan du prøve at dup forsigtigt på pletten. Prøv at se om du kan fjerne pletten helt og derefter i vaskemaskinen og vaske som normalt.

Pudder og neglelak

Har du fået puder på tøjet, så skal du bruge følgende for at fjerne det opvaskemiddel, plastikpose og husholdningssprit.

Derefter gør du følgende
1. Påfør opvaskemiddel på puder pletten.
2. Læg tøjet i posen og bind en knude. Tøjet med pudder plet skal ligge i denne pose og trække i mindst 24 timer.
3. De fleste pletter burde være opløst af opvaskemiddel, er der mere så dyp forsigtigt med husholdningsprit.
4. Vask tøjet i maskine som du plejer.

Dette burde være nok til at fjerne små pudder pletter på tøjet. Neglelak kan fjernes med neglelakfjerner. Husk blot at have en godt sugende klud nedenunder, så det ikke bare smitter af på resten af tøjet eller flyder ud og bliver værre.

Sved og deodorant

En anden træls ting, der kan ødelægge tøjet er sved og deodorant eller en kombination af begge. Det er der også råd for. Du skal bruge lys eddike, en lille balje, en bomuldsklud og vand.
• I baljen blander du en del lys eddike med 4 dele lunkent vand.
• Dup blandingen på pletten med bomuldskluden, så pletten er gennemvæddet.
• Skyl efter med rent vand – vask gerne i vaskemaskinen.
• Du kan også forsøge dig med citronsyrepulver og opvaskemiddel, hvilket flere anbefaler, da det skulle tage både svedskjolder og svedlugt.

En ting du altid skal huske i kampen om pletter specielt fra makeup, rødvin, kaffe mm er, at du ALDRIG må vaske tøjet inden du begynder pletfjerning. Orker du ikke at fjerne pletter om natten når du kommer hjem fra byen, så læg dit tøj i blød i koldt vand. Aldrig i varmt vand, da det binder pletten, og så kommer du aldrig af med den.

Der er ikke så mange gamle husråd, når det gælder pletter fra make up. Men i stedet for at forsøge med de skrappe midler som beskrevet ovenfor, så kan du altid forsøge med flydende opvaskemiddel, måske tilsat en lille sjat husholdningssprit. Smør pletten godt ind, læg tøjet i en lufttæt pose et døgns tid. Tag tøjet ud og skyl i KOLDT vand. Er pletten forsvundet er det jo bare lykken, og hvis ikke så må du i gang med skrappere midler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.