Opbevaring af fisk

 “Spis fisk” bliver da altid sagt! Fisk er godt, fisk er sundt, fisk smager godt! Ja, men hvorfor er det så, at vi alligevel ikke gør det? Mange syntes det er for dyrt, andre syntes at det ikke smager så godt, nogle ved ikke, hvordan de skal tilberede det – og andre ved ikke, hvordan de skal opbevare det. Så derfor lige en kort gennemgang af, hvordan fisk bør opbevares.

Fisk bør spises samme dag, som den er købt. Men vil man forlænge den tid, så skal fisk opbevares som koldt som muligt. Man kan evt. tage en køletaske eller få fiskehandleren til at lægge is ved fisken, når der handles ind til fisk. Frysning af fisk bruges både som en opbevaringsmetode og konserveringsmetode. Den optimale temperatur for opbevaring af fisk er 0˚, her kan fisken (fx torsk) holde sig i op til 11-12 døgn. Næsten alle patogene bakteriers vækst hæmmes ved frysning og op til 50% dør i forbindelse med frysning. Optøningen bør dog ske indenfor 3 timer, og ikke ved alt for høje temperatur, da bakterierne ikke ville kunne nå at komme ud af nølefasen. 

Frossen fisk:

Frysning er en konserveringsmetode, som ophører i det øjeblik fisken er tøet op. Bakteriersporer ligger i dvale, og vokser når fisken er tøet op. Alle dyriske bakterier (fx sildeorm) dør i forbindelse med frysning, det er derfor at fisk til sushi, skal fryses ned inden det spises. Dog kan frossen fisk kun holde sig i op til 3 måneder for fede fisk, og 6 måned for magre fisk.

Opbevaring af fisk – frisk eller konserveret:

 

• Ferske fiskevarer: Opbevares ved 0 til +2°C

– Ikke underkastet anden behandling end køling og emballering

– Holdbar: problemet er at du sjældent ved, hvor gammel fisken er, hvis du køber den ved fiskehandleren. Så er den købt: max 1-2 dage. Helt frisk fanget fisk, kan holde i ca.5 dage.

• Letkonserverede fiskevarer: Opbevares ved maks. +5°C

(Fx røgede og gravede produkter i detailpakning)

– Holdbarhed lidt længere end ferske fiskevarer

• Fiskehalvkonserves: Opbevares ved maks. +10°C

– Holdbare i begrænset tid med salt, sukker, syre, eller konserveringsmidler

– Lukket detail emballage

• Fiskehelkonserves:

– Lufttæt beholder, varmebehandling eller anden konservering

– Holdbar

Frosne fiskevarer: Opbevares ved -18°C eller derunder

– Holdbarhed: fede fisk 3 måneder, magre fisk 6 måneder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *