Når Kobbergryderne Bliver Brændt Af

I lange tider har jeg ønsket mig, at få fat i nogle fine kobbergryder, bare for at teste hvor gode de er at lave mad i, eller om de rent faktisk er bedst til pynt.

Så en dag var jeg så heldig at min søde mormor sagde, “Jamen jeg har da kobberpander og gryder stående på loftet, som du må få!”

Op på loftet med manden og rigtig nok, der ligger de fineste gamle kobbergryder og pander. De viser sig at have været brugt på restaurant Viktor i København i 1950‘erne. Lykken ville ingen ende tage! Pudse, pudse, pudse… og straks var de fine, som nye!

Nå, så skal man jo skynde sig at kokkerere et eller andet i de fine gryder… Klokken er halv ti om aftenen…hmmmm… jo, spejlæg! Jeg fyrer op under panden og hælder lidt fedtstof i, og op med ægget…Ihh, hvor er mine nye kobbergryder fine!

MEN, pludselig brænder ægget på! Af med det og hvad gør man så? Jeg skrubbede og skrubbede panden for at få skidtet af bunden. Der var ingen teflonbelægning, så det var ren knofedt, og lige meget hjalp det! Jeg prøvede at koge vaskepulver af, som ellers er så effektivt, men nej…

Så pludselig fandt jeg tricket! CITRONSYRE – We love it! Jeg hældte vand i bunden af panden og kogte det i 10 min. med citronsyre, hvorefter jeg skrubbede meget lidt med ståluld (hvis man skrubber for meget, ødelægges kobberet). Og endelig blev bunden fin og ren igen.

1 Comment

  • Jeg håber sandelig, at æggeresterne sad på ydersiden, for hvis du må bruge citronsyre til at rense af med, tyder det på, at det sad på selve kobberet.
    Kobber er ganske giftigt og bør IKKE anvendes til madlavning hvis der ikke er en indvendig belægning af enten tin, sølv eller stål.
    Den grøn/sorte farve, der ses, når man begynder at pudse kobber er forskellige kobberforbindelser, der tidligere blev brugt til trykimprægnering og som man du prøver at fjerne fra diverse forurenede grunde.
    Men ellers: Kobbergryder er bare fantastiske. Specielt til retter, der skal simer og til grød, for det brænder intet på. Teflongryder kan være udmærkede, men selv om skidtet ikke kan brænde fast kan det sagtens blive branket!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.