Kvinder taber hår som aldrig før

Du bør i realiteten aldrig byde dit hår noget, du ikke ville byde din hud. For med mindre, det kun er noget, der kun berører de døde hårstrå, så sidder håret jo i hud. Vokser fra levende celler i bunden af hårsækken. Og de store hårsække i hårbunden er som motorveje ned til hudens levende lag med blodkar, immunceller og livlig cellekommunikation. Vores hårvækst er også meget følsom over for ubalancer i kroppen herunder langtidspåvirkning af stresshormonet kortisol, der svækker immunforsvaret og påvirker andre hormoner. Det er en meget kompleks proces, som kan medføre ganske stort hårtab. Jeg har oplevet det et par gange i mit liv og inden for de sidste par år har jeg igen tabt hår. Det er klart, at alder også er en faktor, for som huden ældes, så svækkes også de hårdannende celler.

Imedeen-HN-Getty-56972516_5

Det positive er, at der faktisk kan gøres noget ved det. Lige som for hudens vedkommende gælder det om at skabe gunstige livsbetingelser for cellerne, så de igen fungerer optimalt. Dels indefra med de næringsstoffer, der er behov for, dels med specifikke kosttilskud samt med hårprodukter, der via hårsækken har nem adgang til at tilføre vækstboostere og næringsstoffer. Der er mange professionelle (frisør)serier, der har fokus på hårtab, og i næste måned kommer Vichy med en spændende nyhed, Dercos Neogenic, ampuller, der styrker hårets stamceller med L’Oréal-patentet Stemoxydine. En ofte overset serie, Arcon Tisane, har både kapsler med bukkehornsfrø, vitaminer og mineraler samt ”tinktur” og shampoo.

Jeg gennemgår p.t. en kur med Imedeen Hair & Nails, og har netop sluttet første pakke med 60 kapsler (2 måneder). Og jeg fortsætter selvfølgelig, for det er endnu umuligt at sige, om nye hår er på vej i tomme hårsække og om den hårpragt, jeg har i vente er mindre pjevset og skrøbelig end de nuværende, som jo gradvist udskiftes. Kapslerne indeholder en række B-vitaminer herunder biotin samt silicium og zink – alle vigtige for sund hårvækst. Jeg plejer mit hår med Sensai Shidenkai Volumising Shampoo og Conditioner, som ud over mere fylde også sørger for fugt og dermed smidighed, så håret ikke knækker. Til slut behandler jeg hårbunden med deres Hair Loss Treatment for Women – også de dage, hvor jeg ikke vasker håret, for det gør jeg kun hver anden dag, hvis jeg ikke skal vises frem i byen. Altså tre-dobbelt-skyts, som næsten ikke kan undgå at give positive resultater.

Hvad har brændenælder med hårtab at gøre? Ja, jeg plejer jo ikke at hylde køkkenkosmetik, så hvad laver brændenælde på mit foto? Brændenælde og agerpadderokke er faktisk to vilde urter, som virkelig har gunstig effekt på hårvæksten og har været anvendt ”til alle tider”. Du kan lave te af dem (du behøver ikke brænde nallerne, du kan få tørrede urter i helsekosten). Teen kan du drikke, men du kan også skylle håret i den. Brændenælde er ekstremt rig på mineraler, bl.a. kisel/silicium som indgår i mange hårprodukter, samt flavonoider og virker udrensende og anti-allergisk. Den berømte franske urtedoktor, Maurice Mességué, skriver så fint i sin bog Naturen har altid ret: Hvis De altså kun skal bringe én plante hjem fra Deres tur på landet eller søndagsfrokosten i det fri, fordi De ikke har fået botanikbogen med, så lad det være brændenælder.” Finere anbefaling kan man næsten ikke få.

BeautyBlog, kvinder taber hår som aldrig før

Få lidt til at se ud af meget. Jeg ved ikke, hvad jeg ville ligne uden hairpowders, som jeg mixer med volumenmousse – og vupti, jeg har dobbelt så meget hår. Lige som extensions er et nemt supplement lige til at klipse på. Man kan jo selvfølgelig også bare affinde sig og spare pengene, men hvis man går rundt og er trist og stresset, så betyder det faktisk noget, at man ser et syn i spejlet, der gør én glad.

OBS! Tør, stram hårbund giver problemer for sund hårvækst, det samme gør for meget talg samt skæl. Husk altid at vælge dine plejeprodukter, som du vælger dine hudplejeprodukter – så de passer til behov og problemer.

PS: Jeg har ikke medtaget sygdomsfaktorer, langvarig feber, eksemer, psoriasis, infektioner – herunder svampeinfektioner – og medicinsk behandling samt genetik, som i høj grad også påvirker hårvæksten. Lige som graviditet og andre  hormonforandringer. Har du mistanke om, at sygdom kan være årsag til dit hårtab, så bør du selvfølgelig søge læge.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.