Kan det betale sig, at lave sin egen sodavand?

Da jeg var barn i 80’erne havde vi en sodavandsmaskine. Jeg husker, at det var vildt sejt og spændende, at vi pludselig selv kunne brygge vores egen sodavand, men jeg husker også at jeg ikke syntes, at de gyldne, boblende dråber ikke smagte helt så godt, som den “rigtige” sodavand, jeg drak af glasflaske.

DSC_0256

Indenfor de sidste par år, har jeg så stået på sidelinjen og har oplevet en del venner og bekendte få sig en Sodastream. Jeg har ikke selv været super interesseret, fordi jeg hele tiden har haft en tanke om, at det jo ikke smager lige så godt, som “rigtig” sodavand. Og grundet at jeg ikke er til danskvand, og at vi stort set kun drikker en sodavand fredagaften til hygge og snolder, har jeg ikke kunne se formålet med, at have en sodavandsmaskine derhjemme. Så blev jeg dog kontaktet af Sodastream, som gerne ville låne mig en maskine jeg kunne teste. Først tænkte jeg, at det gad jeg egentlig ikke, men efter flere veninder har talt så varmt om deres maskiner, tænkte jeg, at jeg alligevel ville give det et skud.

DSC_0255

Maskinen ankom og for det første var den nem at pakke ud og ja, nem at samle. Det er jo bare at sætte patronen i og så er vi klar. På ungernes opfordring startede vi med den røde flavor og siden vores børn ikke er ret vilde med brus, fulgte vi instruktionerne og trykkede kun i få sekunder, så der kom lette bobler. Til min store overraskelse kunne begge børn drikke sodavanden – min søn gider ellers normalt ikke, men den halverede mængde brus, fik det til at glide ned.

DSC_0260

Og her kommer så første fordel ved, at bruge en sodavandsmaskine – Man kan selv justere mængden af brus. Så om det skal være let perlende til en sommeraften eller smækket med bobler til en filmaften, styrer man selv. Derudover smagte de forskellige smagsvarianter virkelig godt og jeg sad ikke tilbage og tænkte, at jeg savnede en “rigtig” sodavand. Her er der virkelig sket meget, de seneste 20 år (surpriiiiise) Noget andet er dog prisen på Sodastreams smagsvarianter. En kapsel gælder kun til en liter, hvilket ikke rækker langt i en familie på fire. Og her kommer det første minus – flasken er simpelthen for lille. Det ville være fedt, hvis der kunne være fx. halvanden liter vand i flasken og ikke bare en liter. Da forsvinder kapslerne bare for hurtigt, og så bliver det nogle dyre dråber, da kapslerne koster 10 kr på stk. Kapslerne er dog fedt designet og er meget nemme at bruge.

DSC_0271

Men man kan jo også bare købe noget saftevand og blande det i. Sodastream laver også selv light versioner af deres kapsler, men har man selv en favorit light saftevandsmag, så kan man med rette bruge den, hvis man ønsker en sukkerfri sodavand.  Kulsyrepatronen koster 100 kr. Og rækker til 60 liter sodavand dvs. Det koster ca. 1,6 kr. pr. Gang man laver en liter vand med brus og bruger man en kapsel oveni, koster det 11,6 kroner for en liter sodavand. Det er faktisk en god pris, men det er ikke voldsomt mange penge man sparer i forhold til en almindelig billig sodavand – til gengæld koster det kun 1,6 kroner for en liter dansk vand og givet, at man selv kan justere mængden af bobler og at man kan lave alle de smagsvarianter man kunne tænke sig, så giver maskinen én, en stor frihed. Har man solbær- eller hyldeblomstsaft, så kan man jo nemt lave solbærsodavand til gæsterne og peppe op med frosne bær og citroner og vupti, har man en lækker festdrink.

DSC_0276

Til slut vil jeg blot sige, at maskinen er et dejligt alternativ til almindelig sodavand og Sodastream, selv leverer nogle dejlige smagsvarianter. Det er hverken Fanta eller Cola, men jeg sad ikke tilbage og savnede hverken den ene eller den anden. Maskinen er let, at bruge og selvom jeg ikke synes man spare super mange penge, så er friheden af, at kunne lave en masse bobbelvand i både sukkerfrieversioner og i alle mulige andre smagsversioner, end dem man kan købe i supermarkedet, det der får mig op af stolen. For er der noget jeg er træt af, så er det de samme sædvanlige smagsvarianter af sodavand, man kan købe i butikkerne. Her er der en maskine, som giver mig mulighed for at bruge min rabarber- solbær- hyldeblomst- hindbær- og jordbærsaft til noget sjovere, når der er fest i huset og det er grunden til, at jeg ville investere i en Sodastream. Deres egne kapsler er lækre, men de er ikke bedre end “rigtig” sodavand. Men thumbs up, for fest i hverdagen med flere smagsvarianter. Det sætter kulør på dagen.

Desuden kan man få alt muligt ekstra tilbehør, som kan ses lige her! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.