Hvorfor spiser danskerne ikke mere fisk?

DSC_0026

I morgen har jeg endnu engang fornøjelsen af at lave fiskeretter med Glyngøre. Jeg har lavet fem nye opskrifter, som alle indeholder deres nye Nem Saucer. Sagen er nemlig den, at danskerne slet ikke spiser nok fisk. Og det undrer mig gang på gang, da indtagelsen af fisk ikke bare nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme, olien i fisken er også rig på de berømte Omega 3-fedtsyrer, som både er gode for hjernen, mod rynkerne og mod de høje kolesteroltal. I Japan spiser mange mennesker i gennemsnit et kilo fisk om ugen. I Danmark kæmper man for, at få folk bare til at spise et par hundrede gram, om ugen, men hvorfor er det så svært, at gabe over havets yngel?

For flere år siden, boede jeg i USA, midt i indianerland, i ørkenen. Her spiste folk meget, meget lidt fisk. Dette kunne jeg forstå, fordi deres kultur og historie ikke havde meget fiskeri over sig, men så kom jeg hjem til Danmark. Her bliver jeg stadig lige overrasket over, folks undskyldninger for ikke at spise fisk.

Jeg bliver overrasket over, at folk syntes fiskelugten er forfærdelig, når de kommer ned på havnen. Jeg finder den frisk og hyggelig og hvor er det fantastisk, at vi bor i et land, som kan byde på premium frisk, fisk. Og her er et fun fact: Alt levende har en lugt, selv frisk havvand og fisk.

Jeg bliver overrasket over, at folk ikke kan “overskue” benene i fisken. Idag kan man få så mange fantastiske fisk i alle mulige former, uden ben – sild, makrel, tun, torsk, pangasius, rejer, muslinger og meget mere i den dur.

Jeg bliver overrasket over, at folk finder det besværligt og uoverskueligt at tilberede fisken. Fisk tager i gennemsnit 15 minutter at tilberede og desuden lever vi i en tid, hvor der er noget der hedder Internettet. Her findes ca. en milliard fantastiske fiskeopskrifter og har man ingen forbindelse, kan man jo prøve at spørge nede i fiskeforretningen, om de har nogle gode ideer.

Sidst men ikke mindst, bliver jeg overrasket over at folk “ikke kan lide fisk.” Det er lige så snævertsynet som at sige, man ikke kan lide oksekød, bare fordi man ikke kan lide lasagne. Fisk kan serveres i SÅ mange varianter, med så meget tilbehør. De kan serveres grillet, bagt, paneret, kogt, røget, stegt og på mange andre måder. Desuden kan fisk fås på dåse, som frikadeller, som fillet, i hel form, i marinade osv. Med andre ord, der er ingen undskyldning og ikke noget der hedder, “Jeg kan ikke lide fisk,” bare fordi man ikke kan lide kogt torsk.

De fleste danskere er så stolte af, at vi engang var vikinger og at vi kan lave god bacon og øl, men hvorfor er vi ikke stolte af vores fisketraditioner? Jeg siger ikke at det optimale mål, er et kilo fisk, pr. person hver uge, men hvis vi bare lagde fisk ned i kurven,  og erstattede okse- og svinekødet en til to gange om ugen, kunne vi måske forbedre og fornye spisevanerne lidt. Køb og spis mere fisk. Det er ikke bare lækkert og sundt, det mætter faktisk også rigtig godt 😉

 

(Sponsoreret Indlæg)
More from Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Sorte Rander i Toilettet

Hej Ann-Alicia. Har et spørgsmål ang mit toilet. Jeg gør det regelmæssigt rent, og får...
Read More

1 Comment

  • Jeg forstår så ikke hvorfor man vil hælde en færdigkøbt sovs ud over den gode fisk?
    Det tager ikke særlig lang tid at lave en god sovs fra bunden , som klæder fisken bedre og ikke er fyldt med tilsætningsstoffer .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *