Hvad forurener mest i dit hjem?

Jeg var for nyligt inviteret til en oplysende dag om danskernes indeklima. Jeg bor på landet, får masser af frisk luft og synes jeg er en haj til udluftning og rengøring. Desuden er min grundtanke at luften i Danmark da er meget ren, men jeg tager åbenbart fejl. For godt nok er luften uden for mere ren end i mange andre lande og den friske luft i naturen er på mange måder sund for os. Men det der overraskede mig mest er hvor meget dårlig luft der er i danskernes hjem. (Affiliate indlæg)

Undersøgelser viser at størstedelen af danskerne bruger 90% af døgnet indenfor, hvorfor fokus på indeklimaet netop er enormt vigtigt. Derfor skal vi her kigge på hvad det er der forurener så meget i de små hjem og hvad vi kan gøre for at nedsætte forureningen.

I den forbindelse har vi i samarbejde med Dyson, fået lov til at teste deres “Pure hot & Cool,” luftrenser, da netop denne smarte luftrenser kan teste forureningsniveauet hjemme hos os, samt hos de testere vi har haft maskinen ude hos.

LUFTRENSEREN

Dysons luftrenser fungerer således at man sætter den et belejligt sted i rummet, hvorefter man downloader den tilhørende app og så bruger luftrenseren de første par timer på at måle luftkvaliteten i rummet. Derefter laver den en graf både på displayet på luftrenseren og i appen, som viser hvordan ens indeklima ser ud.

Er indeklimaet dårligt, begynder luftrenseren at rense luften automatisk. Maskinen har to typer filtre, den ene er et HEPA-filter, som filtrerer fysiske partikler ud af luften, som fx. røg, bakterier, allergener, støv, mug og pollen. Det andet filter er et aktivt kulfilter, som kan filtrere gasser, som fx. mados, bilos og lugte som kan være skadelige fra fx. rengøringsprodukter, maling og nye møbler. I appen findes grafer fra de forskellige kategorier, så man aktivt kan følge med i hvad det er der forurener ens hjem mest.

DE 3 STØRSTE SYNDERE

For at teste klimaet nøje, har vi haft maskinen ude i tre forskellige hjem, hvoraf to af dem havde både børn, hunde og indeboende katte. Nogle af hjemmene var på landet og det ene i byen.

Overordnet set var alle familierne gode til at lufte ud og som grundregel var klimaet godt i de forskellige hjem, men særligt 3 ting fik maskinen til at gå i fuld sving med at rense luften.

  1. Den første ting var mados. De aftener familierne pandestegte noget mad og emhætten ikke var sat i gang for fuld skrue, gav det et kæmpe udsving på måleren, hvorefter maskinen straks gik i gang med at filtrere de dårlige partikler ud af luften. Som grundregel når man laver mad, er det altid klogt at have emhætten kørende fra start til slut eller åbn et vindue, så luften ventileres.
  2. Fredagaften skal der hygges og i Danmark betyder det stearinlys og gerne masser af dem. Dette opfangede maskinen med det samme og det var overraskende hvor mange skadelige partikler den hyggelige belysning indeholdt. Det har givet stof til eftertanke og derfor kan det være en god ide at skære de levende lys ned til et minimumsforbrug, til særlige aftener og anledninger, eller bare skære i antallet af levende lys generelt. Det er en nem måde at forbedre indeklimaet på, særligt i de kolde måneder hvor vi har en tendens til at skrue gevaldigt op for den romantiske belysningskilde.
  3. Sammen med levende lys har mange danskere stor glæde af deres brændeovne, men faktum er at selvom brændeovnene bidrager med en masse varme, bidrager de også med et dårligt indeklima. Det dårlige klima kan forringe helbredet for alle, navnligt for astmatikere og folk med andre allergier. Så hvis man kan lade være at tænde  for meget op i brændeovnen så gør det.

TIL ALLERGIKERNE

Andre ting luftrenseren tydeligt opfangede på dage hvor indeklimaet ellers var rigtig fint, var fx. pollen. En af dagene stod maskinen tæt på en åben terassedør og pludselig begyndte den at rense luften på fuld kraft. Ingen kunne forstå hvorfor, men grunden var, at der den dag var fyldt med pollen i luften udenfor.

På disse dage er rådet til allergikerne – Luk døre og vinduer og sæt en luftrenser til at rense luften indenfor, for at mindske allergisymptomer. Det havde en af vores testere stor glæde af. Således stod luftrenseren og rensede luften i vedkommende  lukkede soveværelse og når allergien blev for voldsom, lagde vedkommende sig derop og oplevede forbedret vejrtrækning efter blot få minutter.

DET KAN DU GØRE

Selvom luften overordnet set er meget ren i Danmark, så har vores test bevist at indeklimaet bliver forværret særligt når vi laver mad, brænder lys, bruger brændeovnen, er mange mennesker samlet, har husdyr, får nye møbler, tekstiler samt ny elektronik. Derfor er det vigtigt at vi gør noget for at forbedre indeklimaet, når man tager i betragtning at de fleste af os som sagt tilbringer 90% af døgnet bag lukkede vinduer og døre.

  1. Luft ud flere gange dagligt. Og åbn ikke bare et vindue – lav gennemtræk  i 5-10 minutter, så det mærkes i hele huset.
  2. Sørg for at gøre rent mindst en gang om ugen og brug allergivenlige rengøringsmidler. Brug ting på sprayflasker så lidt som muligt og undgå så vidt det er muligt at hænge vasketøj til tørre indenfor.
  3. Tænd færre lys og brug brændeovnen mindre. Brug altid emhætten når du laver mad og åbn evt. også et vindue.
  4. Hvis du er allergiker, bor i byområder, bor i et gammelt hus eller bare generelt er i tvivl om hvorvidt luften i dit hjem er god nok, så køb en luftrenser. Vi har i denne test brugt Dysons Pure Hot and Cool, som har vist sig at være meget effektiv og har bidraget til et bedre indeklima i alle hjemmene. Maskinen er særligt god, fordi man man hele tiden kan følge sit indeklima på en app, maskinen er nem at flytte rundt på og så kan den udover at rense luften også blæse kold luft ud på de varme dage, eller blæse varm luft ud på de kolde dage. Alt i alt en super god maskine, som trods den lidt pebrede pris giver virkelig meget værdi for pengene i form af et bedre indeklima.

More from Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Investeringer til Sommeren

Om under en måned befinder vi os i den første danske sommermåned....
Read More

1 Comment

  • uh intressant! vi har fote en del l¨stearinlys tændt om aftenen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *