Her er danskernes 5 største rengøringsproblemer

Efter syv år som husholdningsblogger, forfatter, klummeskribent og såkaldt TV/radio-“ekspert,” er jeg begyndt at kunne se et mønster i hvad der udfordrer danskerne mest på husholdningsfronten.

Folk skriver til mig fra nær og fjern (hvilket er herligt) og selvom de fleste spørgsmål har de samme svar, bliver folk ved med at skrive, enten fordi de ikke har læst mine andre indlæg eller fordi de tror at deres rødvinsplet eller eddikerander i toilettet, er anderledes end hjemme hos naboen.

Men faktum er, at danskerne generelt slås meget med de samme ting. Mest af alt kæmper vi alle sammen med følgende: Blodpletter, rødvinspletter, fedtpletter, afførings- og tissepletter fra børn eller dyr, og så ikke mindst kalk! – Kalk i elkedlen, kalk i vaskemaskinen, kalk i bruseren, kalk i toilettet, kalk i opvaskemaskinen og jeg kunne blive ved.

Og for at du ikke skal lede videre, kommer løsningen på alle dine problemer her.

BLOD

Blod skal som alle andre pletter helst fjernes når pletten er helt frisk. Det fjernes nemt og hurtigt med koldt vand. Hold tøjet under den kolde hane og lad vandet gøre arbejdet. Er pletten kommet på dugen, trægulvet eller i underbukserne er proceduren den samme. Koldt vand! Er blodpletten et par dage gammel så gnub pletten ind i klar opvaskemiddel først og lad det virke en times tid, inden du vasker det i maskinen på 40-60 grader.

RØDVIN/TOMATSAUCE/FEDTPLETTER/CYKELOLIE

Det kæmpestore vidundermiddel når det kommer til fjerning af pletter er noget så billigt og simpelt som tid! Pletten skal bekæmpes hurtigst muligt og det skal helst være med opvaskemiddel. Lad være med at hæld vand på pletten først (med mindre det er blod), smør opvaskemiddel på og smid det til vask, eller læg det i en pose, hvis der er lang tid til vaskedag.

Helt almindelig klar opvaskemiddel kan tage stort set alle pletter, bare de ikke er tørret helt ind. Er de det, så kan det være man skal have fat i sæbespåner – lav en grød af dem med ca. 0,5 dl. spåner som piskes op i 5 dl. varmt vand, til spånerne er helt opløst. Smør spånerne ind i pletten og lad det ligge natten over, til tøjet skal vaskes som normalt i maskinen.

AFFØRING/TIS/BRÆK

Trekløveret af de værste pletter i universet – afføring, tis og bræk! Alle hader dem og mest af alt har man lyst til at smide tøjet ind til hade-naboen, men der er ingen vej uden om og pletterne kan sagtens komme af!

Uanset om pletterne er på tøjet, på bilsædet, i autostolen, på trægulvet eller på madrassen, så er proceduren den samme. Sæbespåner! Lav en blanding af spåner ca. 0,5 dl. spåner og 5 dl. varmt vand, som piskes grundigt (enten flydende spåner eller i flager – de flydende er nemmest at bruge). Smør dette på der hvor pletten har siddet. Lad det virke 10 minutter og vask så af med koldt vand.

KALK

Synderen over dem alle, danskernes mest ubudne gæst må ubetinget være kalk. Det er i vandet alle steder og derfor kommer det ind i huset ad rigtig mange veje. Vidundermidlet mod kalk er kalkens arvefjene, eddike! Helt almindelig klar lagereddike til en flad ti-krone nede i brugsen.

Og så er det lige meget om du hedder Hansen eller Jensen, eller om din elkedel koster 4000 kroner eller 200 kroner. Eddike klarer jobbet. Elkedlen fyldes halv op med eddike, hvorefter den koges igennem og derefter står med det kogende vand i ca. 15 minutter. Skrub den ren og kog den igennem to gange fyldt op med rent vand.

I bruseren og i toilettet vasker du alle overfladerne af med alm. vand, hvorefter du dypper svampen i eddike og skrubber kalken væk. Vask godt af med koldt vand bagefter, da fugerne ikke er glade for eddiken i det lange løb.

Kalk i håndvasken og opvaskemaskinen og på andre overflader tages med en klud eller svamp som er dyppet i halvt eddike halvt vand. Husk at skylle efter med rent vand.

Er kalken gammel og klam, kan man bruge eddikesyre, fx. i ulækre toiletter, men alm. lagereddike burde klare jobbet. Dyp vat eller toiletpapir i eddiken (husk handsker og udluftning), og lad det sidde på kalken og virke i 15-30 minutter. Skrub efter med rent vand og en svamp – evt. brug en kniv eller barberblad hvis det ligefrem er groet fast, fx. rundt om vandhanen eller afløbet.

1 Comment

  • Det virker som om der er flere og flere der gør rent selv, men når man så kommer ud og kigger på deres hjem, er det ofte længe siden der sidst er blevet grundig rengjort. Skulle der tilgengæld være nogen der indrømmer at de har behov for hjælp til rengøringen, er de meget velkommen til at benytte os. Vi har noget der hedder Sublim rengøring hos Den Rigtige Gartner & Handyman.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.