Fusionsfamilie kontra kernefamilie

Familien – verdens ældste institution. En institution, som udelukkende har overlevet på grund af dens fantastiske evne til tilpasning – en tilpasning, hvor ”de bedst egnede overlever” i bedste Darwin-stil. Ikke blot overlever de, de leverer også deres tillærte adfærd videre til deres efterkommere.

 

Familiekonstellationer har ændret sig og tilpasset sig verden anno 2012. Der findes familielivsformer i alle mulige afskygninger. Der er sammenbragte familier med delebørn, bonusbørn og egne børn. Der er hjem, hvor der er 2 fædre/mødre. Bofællesskaber er ikke kun et levn fra 70érne, men eksisterer i bedste velgående. Selv har jeg boet med mit barn og en veninde, og lige nu er min lillebror indlogeret på et værelse. Men derfor er vi vel stadig en familie? Min vestjyske kernefamilie far spurgte mig en dag, om jeg ikke snart skulle have en familie. Spørgsmålet kom fuldstændigt bag på mig, og jeg var slet ikke klar over, at jeg ikke havde en familie. I hans verden var det ikke ”familie” at bo på 3.sal med et barn og en veninde. Det er for mig og min søn vores egen sammensatte familie.

 

 

Nogle familielivsformer i dag er så kreative og alternative, at begrebet næppe kan defineres. Familien bør tillægges en langt større værdi, nu hvor ordet kernefamilie mange steder er splittet i atomer. Samfundets udvikling har presset den gamle kernefamilie og kørt den ud på et sidespor. Ordet ”kernefamilie” har i mange år vel nærmest været et kvalitetsstempel i sig selv. Mange stræber efter at leve som en kernefamilie, men har svært ved at efterleve det. Det er på tide at andre familiekonstellationer bliver godkendt og anerkendt. Familiens sammensætning er underordnet, når bare hjemmet har de rigtige værdier. Hvis der er nogen, som ved noget om hjemmets værdier, så er det gode gamle Emma Gad.

 

I 1903 skrev Emma Gad i ”Vort hjem”:

Naar en Husmoders skønneste Hverv altsaa bestaar i at sprede Lykke om sig, saa maa det staa hende klart, at hun formaar at gøre dette, ifald det fylder hende med indre Lykkefølelse.”

 

109 år senere holder Emma Gad og mange af hendes formanede ord om hjemmet og dennes værdi stadig. Der er bare 1 fejl. Ordet ”hun” hos Emma Gad er i dag blevet universal og omfatter både faderen, kæresten, moderen og den boende ven. Husmoderen er blevet til alle, der har et hjem!! Alle har et ansvar for at skabe deres eget hjem. Behovet for hjemmet har aldrig været større. Det er basen! Og det er uanset størrelse (penthouse eller øko-farm), antal boende mennesker (bror eller veninde), geografisk placering (Århus eller Bonderup) og familiekonstellation (delebørn eller bonusbørn). Trygheden/basen opnås kun i hjemmet, hvis den skabes. Igen er Emma klar med keywords som lykke og omsorg:

 

…..”I det hele taget, at finde sin egen Lykke i Tanken om at være til for at gøre Livet godt for andre, det er vel Løsenet for en god Husmoders Livsopfattelse; men hun bør der ikke udviske sig og kun virke i den Formening, at det er nok at sørge for Husstanden uden at drage Omsorg for sig selv. Gør hun ikke det, smelter hun ikke sin egen Personligheds Krav sammen med Følelsen for de andres Lykke, saa vil hendes Hjem miste Skønhed.”

 

Så ifølge Emma Gad skal man sørge for at drage omsorg for andre og finde lykken i det. Vigtigst af alt må man dog ikke glemme sin egen lykke og omsorgen for sig selv. Så hvor der er lykke, hygge og omsorg er der et hjem trods indhold og størrelse.

 

Udtrykket fusionsfamilie kunne på mange måder være dækkende for de anderledes familiekonstellationer. Fusion er proces, hvor mindre atomkerne forenes til en større atomkerne samt biprodukter. Fusion udløser store mængder energi i form af bl.a. varme. Jeg ville i hvert fald nødigt være en del af en fissionsfamilie. Fission af den omvendte proces af fusion, hvor større atomkerner spaltes i mindre stykker!

 

Så hvor der er varme er der hjem, og hvor der er hjem er der familie – uanset sammensætningen.

 

Gode råd til fusionsfamilien: 

Alle i familie har ansvaret for at skabe et hjem. Sæt pris på traditioner og sammenhold.

Mad er omsorg, så saml familie om kødgryderne og sæt pris på et hjemmelavet måltid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.