Derfor stopper Dyson med at lave almindelige støvsugere

Dysons nye ledningsfrie V10 støvsuger er grunden til at Dyson nu stopper med at lave traditionelle støvsugere - den er så kraftig, effektiv og smart at almindelige støvsugere eftersigende ikke længere er nødvendige.

Dysons nyeste ledningsfri støvsuger hedder V10 og i forbindelse med dens lancering, udtalte selveste James Dyson, 

”Forudsætningen for en kraftig maskine er en effektiv motor. Den digitale V10-motor er vores mest avancerede. Med den kan vi forandre støvsugerkonceptet fundamentalt. Dyson V10-støvsugeren er så let og så effektiv, at den kan dybdestøvsuge hver eneste krog i hjemmet. Derfor stopper vi nu med at udvikle ledningsstøvsugere.”

At støvsugeren er så kraftigt, at vi helt kan undvære traditionelle ledningsstøvsugere, skal her komme på en prøve. Den sidste halvanden måned har min familie og jeg nemlig testet støvsugeren i den daglige rengøring. 

Da jeg læste Dysons postulat om at den kunne erstatte ledningsstøvsugere, tog jeg det meget bogstaveligt. Jeg lod den store støvsuger jeg normalt bruger, blive i støvsugerskabet og så satte jeg den nye V10 til opladning et let tilgængeligt sted. Den næste måned skulle jeg udelukkende bruge V10’eren for, at se om den virkelig kunne erstatte det store bæst i støvsugerskabet. 

DESIGN

Følgende er Dysons egen designbeskrivelse

Hurtigt overblik over Dyson V10 Cyclone

  • Dybderenser gulvtæpper og fjerner dyrehår. Kraftig sugeevne og specialdesignede mundstykker sikrer, at børsterne kommer dybt ned i luven på gulvtæpper og fjerner indgroet snavs.
  • Fjerner både den store synlige snavs og fint støv fra hårde gulve.
  • Kan hurtigt ændres til en håndstøvsuger og bruges til rengøring af trapper, bilen, sofaen osv. 
  • Er nem at bruge overalt – på gulve, lofter og vægge – i kraft af det ergonomiske design.
  • Opfanger 99,97 procent af partikler helt ned til 0,3 my, så luften, der lukkes ud, er helt ren.
  • Driftstid på op til 60 minutter ved normal-indstillingen.
  • Brugervenlig plastbeholder til opsamling af støv og snavs – enkel at tømme og med 40 procent større kapacitet.
  • Designet til at absorbere vibrationer og reducere støj.

Ny motorteknologi

Konventionelle, støvsugermotorer kan være store, tunge og langsomme. De vejer typisk 800 gram og roterer med blot 41.000 omdrejninger i minuttet. Den digitale V10-motor roterer 2.000 gange i sekundet og er Dysons hurtigste digitale motor nogensinde. Den markante performanceforbedring i forhold til tidligere Dyson-motorer har krævet et helt nyt design. 

Blandt andet har V10-motoren otte poler, hvilket gør det muligt at skifte op til 16.000 gange i sekundet og derved øge ydeevnen markant. Et nyt diagonalt kompressorhjul giver en længere og slankere motor, som kan kanalisere flere luftstrømme. Lamellerne på kompressorhjulet overlapper nu også hinanden, hvilket giver en større overflade og øger effektiviteten. Desuden er selve akslen nu i et keramisk materiale, der er tre gange stærkere end stål og dermed i stand til at klare den høje hastighed på op til 125.000 omdrejninger i minuttet. 

V10-motoren er også intelligent. Den opsamler løbende data om omgivelserne og tilpasser sig forholdene for at fastholde maksimal ydeevne. Den måler blandt andet højde, barometertryk og temperatur og kan endda beregne vejret. Motoren er så sensitiv, at den registrerer højdeforskellen mellem et bord og gulvet. 

Dyson V10 har et slankere design end Dysons øvrige ledningsfri støvsugere. Det nye design gør det muligt at sætte yderligere kraft på de lineære luftstrømme, hvilket giver en forbedring af sugeevnen på 20 procent. 

Det nye design omfatter også beholderen til støv og snavs, som har 40 procent større kapacitet og er mere enkel at tømme med en smart ”peg og tøm-funktion”. 

Separering

Cyklonmaskiner kan være ineffektive, hvis ikke støv og snavs separeres effektivt fra luftstrømmen. Så ender partiklerne i filteret og kan blokere luftstrømmen fra motoren, hvilket går ud over sugeevnen. Dyson V10 har den kraftigste sugeevne af alle ledningsfri støvsugere. Den har 14 cykloner, som er placeret rundt om maskinens centrale akse. Luftstrømmen inden i hver cyklon bevæger sig med 193 kilometer i timen, svarende til 79.000G, hvilket separerer selv mikroskopiske støvkorn fra luften.

Filtrering

Støvsugere suger ikke bare. De kan også blæse støv, allergener og bakterier ud i rummet og nedsætte luftkvaliteten. For at undgå dette har Dyson samlet filtrene og motoren i én forseglet enhed, hvilket sikrer, at 99,97 procent af alle allergener helt ned til 0,3 my opfanges. 

Længere driftstid

Også batteriet er optimeret i Dyson V10. Det er både kraftigere og lettere og gør det muligt at bruge støvsugeren i 60 minutter ved normal-indstilling på en enkelt opladning. 

Mundstykker

Dyson V10 leveres med en serie forskellige mundstykker. Et såkaldt Torque Drive-mundstykke fjerner 25 procent mere støv fra gulvtæpper end hidtidige modeller. Mundstykket har både nylonbørster og bløde antistatiske kulfiberbørster, så de kan bruges til både gulvtæpper og hårde gulve. Den indbyggede, kraftige motor driver børsterne rundt og sikrer, at de kommer i dybden, så både indgroet snavs og fint støv fjernes. Der er også et mundstykke med blød overflade, også med indbygget motor, som er særligt velegnet til hårde overflader. 

BRUG

Dyson har uden tvivl lavet en lækker sag af en støvsuger. Designet gør det meget nemt at bruge støvsugeren. Det bedste ved støvsugeren er uden tvivl, at den selvfølgelig er ledningsfri. Dernæst er det bedste at den vejer så lidt og at den er så lille. 

Støvsugning af vindueskarme, lofter, lister og trappetrin har aldrig været nemmere. Eller med andre ord, de støvsugningsopgaver man altid udskyder, er nu lige ved hånden. Det gør støvsugningen meget nemmere, hurtigere og ikke mindst mere effektivt. 

Eneste minus ved det smarte design er, at man hele tiden skal holde “tænd-” knappen inde mens man støvsuger. Dette er fedt, når man bare lige skal fjerne et par krummer eller lignende. Men når man skal støvsuge mere end 100 m2 bliver det lidt irriterende at skulle holde knappen inde hele tiden. 

RENGØRING

Sugeevnen fejler intet og man føler på ingen måde at gulvet er mere beskidt, når man lader det store bæst blive i skabet. De forskellige hoveder til V10’eren er aldeles effektive. Særligt hovedet til glatte gulve, er jeg blevet meget glad for! Hovedet til gulvtæpper er også særdeles effektivt og støvsugeren holder hvad Dyson lover. Den giver en rigtig god dybderensning, hvilket særligt er synligt når man har dyr, som vi har. 

Det at man kan skille støvsugeren så meget fra hinanden og tage stangen af, gør at man pludselig har en meget lille og effektiv støvsuger. Dette gør rengøringen af trapperne, bilen, bogreolen, vindueskarmene og sofaen meget, meget nem. Faktisk bliver man så glad for det så hurtigt, at man ikke længere har en undskyldning for hvorfor disse steder er støvede eller beskidte. 

Dysons posefri funktion fungerer overordnet set ubeklageligt og der er en hvis tilfredsstillelse i, at se hvor meget snask og snavs man har samlet op. Tømning af beholderen er meget nem og der er intet negativt at sige om dette. MEN bor man i et meget stort hus (over 160 m2), og er der jævnt støvet, så skal beholderen tømmes flere gange undervejs, hvilket kan være innoverende, hvis man nu er godt i gang med den grundige støvsugning. 

Selve filtrene kan skilles ad og vaskes, når de er tilstrækkelig fyldt med støv. Brugsansvisningen er på støvsugeren og er meget enkel at gå til.

MINUS

Overordnet set kan jeg sagtens forstå hvorfor Dyson fremadrettet kun vil fokusere på disse ledningsfri, lægtsvægtstøvsugere, for de er virkelige gode!

Men med en pris på pris: 4.990 kr. ligger vi på en støvsuger i den dyre ende. Dog skal det siges, at den stort set holder hvad den lover. Støvsugeren kan for det meste godt erstatte den almindelige støvsuger, men når det kommer til større krummer i større mængder har den det med at spytte dem bagud og så skal der køres en del frem og tilbage med hovedet. Her savner man et hovede med en større åbning, som man har i den traditionelle store støvsuger, som kan suge store mængder på en gang.

Og så var der knappen som man, hvis man har et stort hus, bliver lidt træt af at holde inde hele tiden. Men med det sagt, er der ganske få ulemper ved V10’ern, som Dyson er sluppet virkelig godt fra. De forskellige hoveder tjener hver deres formål og gør rengøringen af diverse underlag meget nem og meget grundig. 

Dysons største force er, at uanset hvad de laver så er sugeevnen altid i orden. Der er et super stærkt sug i V10’eren og sjældent har mine langhårede gulvtæpper været så rene og fri for hundehår. 

Jeg vil bestemt anbefale V10’eren som eneste støvsuger i huset, hvis man har et standard hjem med to børn på under 160 m2, men har man mere end det, kan det sagtens være man vil savne det store bæst i skabet, med mindre man evt. anskaffer sig to V10’ere 😉

More from Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Derfor stopper Dyson med at lave almindelige støvsugere

Dysons nye ledningsfrie V10 støvsuger er grunden til at Dyson nu stopper...
Read More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *