De sunde bakterier – Gode grunde til at holde igen med rengøringen

Et rent hus er skønt at komme hjem til. Forskningen viser dog, at et alt for rent hjem, kan være årsag til at mange børn får eksem, astma og allergi. Her får du en guide i, hvornår et rent hjem er godt eller skidt. (Sponsoreret indlæg)

Det bakteriefrie hjem

De fleste af os tænker på bakterier som noget skidt, og noget som gør os syge. Derfor gør vi rent som aldrig før. Det er ikke kun grundet sundhed, at vi er så opsat på at have et rent hjem. Hjemmet bliver også mere præsentabelt, og via rengøring har man formået at danne et socialt acceptabelt hjem. I kølvandet på nyere teknologi har vi også udviklet skrappere rengøringsmidler, som dræber de dårlige (og gode) bakterier.

Desværre er det sådan, at forskningen viser, at børn som ikke bliver eksponeret for bakterier og snavs i en tidlig alder, har meget større risiko for at udvikle eksem, astma og allergi. Børn som bliver født på landet, mellem større husdyr og børn som bliver født ind i en større søskendeflok, har meget mindre risiko for at få disse sygdomme. Det er derfor godt hvis du sørger for, at huset kan nå at blive lidt snavset, inden du gør rent igen.

Det er også bevist at større husdyr, som hunde og katte har en sund effekt på mindre børn og nyfødte. De er med til at gøre, at vi får nok af de naturlige bakterier, som er svære at få nok af, når man bor i en storby.

Rengøring af hjemmet er vigtigt

Det er dog stadig vigtigt at du sørger for at holde hjemmet rent. Det kan nemlig have store sundhedsmæssige konsekvenser, hvis du vælger at lade helt være, med at gøre rent. Støv, snavs og fugt, er de tre sundhedsskadelige faktorer, som forekommer når man dropper rengøringen.

Luft ud, mindst 3 gange om dagen. Ellers kan der være stor risiko, for at der udvikler skimmelsvamp i hjemmet. Det er afgørende, at luftfugtigheden holdes nede, hvis man gerne vil undgå skimmelsvamp, og det gør man ved at lufte ud.

De helbredsmæssige følger der kommer af skimmelsvamp er; irriteret øjne, luftveje og næse. Samt svimmelhed, koncentrationsbesvær og hovedpine.

Det er også vigtigt at du svinger støvsugeren, da det støv, som får lov til at hobe sig op, hjælper med at transportere skadelige kemikalier ind i kroppen. Ved at støvsuge ugentligt, afhjælper du støv i at blive hvirvlet rundt i lokalet, og på den måde kommer støvet og kemikalierne ikke i kontakt med dine luftveje. Derfor er det stadig meget vigtigt at man svinger støvsugeren en gang imellem.

Til folk som er allergiske overfor husstøvmider, er det vigtigt at de holder hjemmet meget rent. Det vil sige at de skal støvsuge 2-3 gange om ugen. Cirka 15 procent af danskerne er allergiske, og husstøvmider trives i skidt og snavs. Symptomer på allergi på husstøvmider, er træthed og hovedpine.

Huskeregler

  • Luft ud 3 gange om dagen (også selvom det regner eller er koldt udenfor)
  • Grundig rengøring af køkken og toilet 1 gang om ugen
  • Huset gøres rent løbende
  • Hovedrengøring (forår og efterår) hvor alt bliver vasket, skrubbet og støvsuget
  • Vask håndtag, stikkontakter, tastatur og andre flader af, som familien rører ved jævnligt
  • Skift karklude, viskestykker og køkkenhåndklæder ud ofte (og vask dem ved 60 grader)
  • Sørg for at rengøre køleskabet jævnligt. Du kan eventuelt bruge bokse, så du slipper for at rengøre hele køleskabet hver gang, men kan derved nøjes med at vaske boksene. Bakterier i køleskabet kan formere sig langsomt og kan være sygdomsfremkaldende.
  • Vask altid hænder efter du rørt ved WC børsten, og skift den regelmæssigt ud.

 

 

 

More from Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Din mening om folks opførsel

Hejsa. Vi er lige ved at runde vores næste bog, “Hold da...
Read More

1 Comment

  • Mange tak. Det må være dagens bedste nyhed 🙂 Dokumenteret bevis for det rationelle i at se mere Netflix og gøre mindre rent. Det er hermed delt med min bedre halvdel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *