Påsken står i havens tegn

Dagene er blevet længere, solen varmer og buske og træer er så småt ved at springe ud. (Sponsoreret) Det kan give kriblen i fingrene for at komme ud og i gang med at plante og rydde op i haven, så den står knivskarpt, når vejret tillader grill og dage på terrassen.

Påsken er den perfekte lejlighed til at gå i gang med projekt have, både på grund af de mange sammenhængende fridage, men herudover giver det også et dejligt break og tiltrængt motion i mellem påskefrokosterne.

Husk dog at klæde dig ordentlig på i termotøj og eventuelt langt undertøj indenunder for at forhindre, at du må døje med en omgang blærebetændelse eller det, der er værre, når du sidder på den kolde jord. Alternativt kan du købe et termotæppe til at sidde på.

Selvom det føles som om, foråret er kommet for at blive, så kan vi dog sagtens få frostgrader og endda sne helt ind i april måned. Det kan derfor betyde spildt arbejde, hvis du planter frø og blomster for tidligt. Heldigvis er der en masse andre ting, du kan gå i gang med i haven, som giver dig rigeligt arbejde til påskedagene:

ruxandra-mateiu-1870

Fjern mos i græsplænen

Mos i græsplænen er et problem, som de fleste haveejere kender til. Det er et udtryk for, at haven ikke har de bedste vækstbetingelser, måske fordi store træer skygger for sollyset eller fordi jorden er nærringsfattig efter en lang vinter. Hvis du vil give din græsplæne de bedste betingelser for at gro og blive flot grøn, vil det derfor være en god idé at bruge tid på at fjerne mosset i græsplænen her i foråret, hvor mosset sidder løst og er nemt at fjerne.

Den billigste måde at fjerne mos i græsplænen er med en almindelig rive – her kræver det kun tid og kræfter.

Har du en del mos i græsplænen, kan du i stedet for montere en bestemt ’moskniv’ på din græsslåmaskine. En sådan størrelse koster omkring 100 kr. og kan fås i de fleste havecentre. Når du montere den, skal du huske at fjerne hætten til tændrøret først, så du sikrer dig, at græsslåmaskinen ikke går i gang ved en fejl. Generelt er det altid en god idé at sikre dig, at din stivkrampevaccination er up to date, før du håndtere rustne redskaber og får fingrene i jord, da rifter og snitsår kan udvikle sig (du kan få det gjort på en af landets vaccinationsklinik som f.eks. Sikker Vaccination, der er landsdækkende) og herudover bruge nogle gode havehansker. Undgå desuden at vende græsslåmaskinen på siden, da det kan oversvømme benzinfiltret med olie. Forsøg i stedet for at få den op i højden, så du kan komme til at arbejde under den.

En tredje mulighed er at købe en decideret elektrisk mosfjerner, som bruges ligesom en græsslåmaskine, men som fjerner mossen på en skånsom og effektiv måde.

blomstetræ

Plant nye buske og beskær

Har du træer, buske og planter, som trænger til en beskæring, så er foråret årstiden til at gøre det. I april måned må du også gerne klippe og soignere stauder, roser og lavendler. Gennemgå også dine hækplanter for at vurdere, om nogle er gået ud i vinterens løb. Det kan være en bekostelig affære at anskaffe sig nye, så medmindre man er til hurtige sms lån, kan en mulighed være at købe brugte hækplanter på Den Blå Avis.

Fjern ukrudt og gød haven

I foråret gør du også klogt i at fjerne ukrudt mellem fliser, i buske og blomsterbede. På denne årstid er rødderne kortere, end når vi først når hen til sommeren, og derved kommer du lettere omkring ukrudtsarbejdet nu. Riv gamle blade og rådne æbler sammen, og gør bedene klar til at plante i.

Det er også en god idé at gøde jorden for at give den ekstra næring forud for vækstsæsonen, så den er klar til at plante i senere hen. Her skal jordtemperaturen dog være minimum 8 grader for at jordens mikroorganismer omsætter gødningen til næring. Du kan gøde både græsplæne, køkkenhaven og blomsterbedene.

(Dette er et sponsoreret indlæg).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.