Husk nu den cykelhjelm til hele familien

customized style urban racing bicycle

Jeg ved godt, at overskriften lyder en anelse fordømmende og moraliserende, men når man oplever, hvad en hjelm kan betyde for et liv, så er det virkelig for dumt ikke at prioritere den til både store og små. (Sponsoreret) Særligt i foråret og sommeren, hvor folk igen begynder at tage cyklen til og fra arbejde, når de skal hjem fra byturen og på søndagstur med børnene. I storbyerne er cykelstierne fyldte – særligt i primetime, og der sker mange uheld hver dag. Ifølge Sikker Trafik oplever skadestuerne mindst 3000 tilskadekomne, der kommer ind med hoved- eller halslæsioner. Og ikke mindre end 3000 cyklister dør i trafikken hvert år, hvoraf 35% skyldes hovedskader. Når man så samtidig ved, at en cykelhjelm kan reducere hovedskader med ca. 50%, så er det bare alt for dumt ikke at prioriterer den, selvom den ødelægger frisuren.

Herunder finder du et par gode råd, når du skal ud at købe din nye cykelhjelm:

Det er ikke nødvendigvis de dyreste hjelme, der er de bedste

Du kan få cykelhjelme i mange forskellige priskategorier lige fra et par hundrede kroner til flere tusinde kroner. Prisen afspejler ikke nødvendigvis kvaliteten af hjelmen, eller hvor godt den opfylder lovgivningen. Det, du skal sikre dig, er derimod at hjelmen er CE-mærket samt har godkendelsesnummeret; EN 1078. På den måde ved du, at hjelmen opfylder de europæiske standarder for cykelhjelme.

Find en cykelhjelm, du synes er pæn

Cykelhjelme er bare ikke pæne. Men du kan finde en, som er mindre grim end andre og/eller som klæder din hovedform bedre end andre. Chancen for at du får brugt din nye hjem er større, hvis du bare synes nogenlunde om din hjelm. Kan du ikke finde en, du synes godt om i butikkerne, så tag i stedet for et kig på nettet, hvor udvalget er større. Det er dog alfa omega, at cykelhjelmen passer, så derfor skal du kende din hovedstørrelse. Desuden vil der være hovedformer, som egner sig mindre godt til nogle hjelme end andre. Det bedste vil derfor være at gå i en cykelbutik og prøve lidt forskellige, før du kigger på nettet.  Har du set en model i butikken, som passer dig, men hvor farven måske ikke er helt den rigtige, så søg efter modellen på nettet med brand og modelnummer. Du kan sammenligne priser på en del forskellige søgetjenester. Det giver dig en god fornemmelse af, hvilken pris og forhandler, du bør vælge.

Men cykelhjelmen er ikke den eneste, der skal være i orden

Selvom cykelhjelmen endnu ikke er lovpligtig, når du færdes i trafikken, så er der derimod en række krav, som din cykel skal opfylde for at du kan få erstatning, hvis uheldet er ude, og du kommer galt afsted i trafikken enten ved en soloulykke, eller hvis du bliver påkørt af en bilist. Erstatningsadvokat, Anne Hvid, fortæller, at der er mange cyklister, som er kommet i klemme i erstatningssager, fordi de ikke har vedligeholdt deres cykel, og den derfor har haft mangler, der kan have betydning for, at ulykken indirekte er sket. Herudover er det ikke blot et spørgsmål om at kunne få erstatning – det er et liv, vi snakker om i værste tilfælde. Foruden det faktum, at du kan blive stoppet af politiet og få en bøde, hvis din cykel ikke overholder de lovmæssige krav. Sørg derfor for at give din cykel et tjek ind imellem. På cykelforbundets hjemmeside kan du tjekke, hvilke krav der er til din cykel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.