Boligejer eller boliglejer?

Hvis man følger lidt med i nyhederne, kan man ikke undgå, at blive lidt forvirret over, hvad der sker med boligmarkedet for tiden. (Sponsoreret) Min kæreste og jeg har overvejet, om det skal være i 2016, at vi skal være boligejere, men vi er begge i tvivl, om det er et godt tidspunkt at investere i fast ejendom, for på den ene side hører man om, at boligpriserne bare stiger og stiger i storbyernes såvel som provinsen. Samtidig læser man om, at den nuværende boligboble snart vil briste og efterlade boligejere med højere lån, end deres hus er værd.

Så hvad gør man egentlig, når man, som jeg, snart er færdig med studierne og først skal i gang med at spare op til drømmehuset? For med den fart boligpriserne har på, vil det indenfor de næste par år være nær umuligt for almindelige mennesker at skrabe sammen til et indskud til et hus omkring de større byer, medmindre man har en mindre formue i banken, har penge med fra en anden ejendom eller har en rig onkel, der kan spæde til. Og hvor er det trist, at fast ejendom nær storbyernes skal være for de få veletablerede, mens små børnefamilier må skibes ud på landet, hvor der både er langt til job og børneinstitutioner.

Jeg har fået et par gode råd af venner og bekendte, som selv har været hele møllen igennem, for det er slet ikke så nemt at overskue boligmarkedet, lånetyper, renter, grundskat og alt det andet, der skal tages stilling til i samme ombæring.

hus, bolig, eje, leje

Søg hjælp hos en uafhængig boligrådgiver

En god ide er at søge hjælp hos en privat boligrådgiver, der i modsætning til bankens rådgivere ikke har egne (økonomiske) interesser for øje ved at råde dig til en bestemt finansieringsordning. De kan bedre give en objektiv vurdering af de forskellige boliglån, og fordele og ulemper herved. Samt hvad I som familie egentlig har råd til. Det er ikke fedt at sidde så hårdt i terminerne, at der ikke er plads til at leve. Specielt efter den sidste boligboble har man lært, at der skal være en ”buffer” i tilfælde af at renten stiger eller husets værdi falder. Mange familier er kommet i klemme på den bekostning og har siddet med et så lavt rådighedsbeløb, at de har måtte supplere med hurtige forbrugslån for at kunne få husholdningen til at hænge sammen.

husmoderen billede 6

Find et hus, der både passer til dine langsigtede behov, men som også kan sælges igen

Når man køber et hus – måske for første gang, så har man selvfølgelig drømmen om, at det skal være ens hjem i mange år fremover. Man kan dog ikke altid spå om fremtiden, og uforudsete ting kan ske, der betyder, at huset skal sælges igen efter et par år. For eksempel er man, som nyuddannet i dag, ikke sikker på at kunne finde arbejde dér, hvor man havde håbet, hvorfor en re-lokalisering kan komme på tale. Det betyder, at det ikke er givet, at man skal bo i sit hus i en længere årrække.

At sælge hus kan sagtens være en bekostelig affære, så derfor skal du selvfølgelig tage højde for din umiddelbare fremtid – de næste 5 år, når du kigger efter et hus. Planlægger I eksempelvis en familieudvidelse? Skal børnene snart starte i skole, og ligger huset derfor tæt på institutioner? Samtidig skal du også se efter de kvaliteter, der gør huset let at sælge, så I ikke kommer til at ”hænge” på huset, hvis I pludselig bliver nødsaget til at sælge. Hvem har ikke set ”I hus til halsen”, hvor familier er nødsaget til at bo sammen, selvom de egentlig er gået fra hinanden, eller hvor de ikke kan starte en ny tilværelse med job et andet sted, fordi de er bundet til en høj husleje i et hus, de ikke kan sælge.

hus, bolig, leje, eje

Gode overvejelser

Hos boligtilbolig.dk, kan du/finde inspiration til en række overvejelser, I skal gøre jer, før I siger ”ja” til drømmehuset. For det handler ikke bare om, at blive forelsket i huset. Det er jeres måske største økonomiske investering som par, derfor kræver det ualmindelig grundig forberedelse og velovervejede beslutninger at springe ud som boligejere.

Held og lykke med boligjagten…

Sponsoreret indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.